Maanantai, 23.9.2019 
Minja, Miisa, Mielikki
Pääkirjoitus

Aktiivimallin purku tuskin läpihuutojuttu

  • Karjalainen
Hallituksen tahtotila on selkeä: työttömien aktiivimalli puretaan. Työttömät ovat kokeneet mallin epäoikeudenmukaiseksi ja epäreiluksi. Myös monet asiantuntijat ovat kyseenlaistaneet aktivointimallin toimivuuden sen hyvästä tarkoituksesta huolimatta.

Uusi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ilmoitti maanantaina, että ministeriö on jo käynnistänyt valmistelun mallin purkamiseksi. Pekosen mukaan muutos viedään läpi mahdollisimman nopeasti. Aikatauluun vaikuttavat lainsäädännön vaatimukset ja Kelan järjestelmän muutostarpeet.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on linjannut, että malli puretaan, kunhan korvaavasta järjestelmästä on sovittu. Hallitusneuvotteluissa työmarkkinaryhmää vetänyt Antti Lindtman (sd.) arvioi tuolloin ajankohdaksi aikaisintaan vuodenvaihdetta. Tuo tuntuu optimistiselta, sillä aktiivimallin purku ja korvaaminen ei ole läpihuutojuttu niin kuin ei ollut sen kehittelykään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toivottavasti yhteinen tilannekuva on kuitenkin kirkastumassa. Se helpottaisi maaliin pääsemistä, työllisyyden paranemista. Aktiivimalli rankaisee, leikkaa päivärahaa, jos työtön ei tee määräaikana vähimmäismäärää töitä, osallistu koulutukseen tai muihin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Ajatus ja asenne pitäisi kääntää toisinpäin, myönteiseksi. Jospa työtöntä ruvettaisiin palkitsemaan aktiivisesta työnhausta?

Työmarkkinajärjestöt ovat neuvotelleet keinoista, mutta kiire tulee, jos valmiita esityksiä halutaan syksyksi ja osaksi valtion ensi vuoden budjettia, mitä hallitus edellyttää.

Esillä on ollut työttömyysturvan porrastaminen. Aluksi ansiosidonnaista päivärahaa saisi enemmän, ja se pienenisi työttömyyden keston mukaan. Kipupisteitä on muun muassa se, koskisiko porrastus myös työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa. Työntekijäjärjestöt tuskin tinkivät siitäkään, että etuuksien kokonaistaso ei saa laskea uudistuksessa.

Eilinen esitys työttömien eläkeputkeen pääsyn ikärajan nostamisesta on ensimmäinen vaihe työttömyysturvan uudistamisessa, jota hallitus tekee nyt yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Eläkeiän ja eliniän nousemisen on syytäkin näkyä eläkeputken alkupäässä. Ikärajan nosto lisää työllisten määrää, samoin kuin tekisi työllistämisen palkkatuen lisääminen.