Maanantai, 23.9.2019 
Minja, Miisa, Mielikki
Pääkirjoitus

Älypuhelin on suosituin laite uutisseurantaan

  • Karjalainen
Älypuhelin on noussut selkeästi suomalaisten suosituimmaksi laitteeksi seurata aamun ensimmäiset uutiset. Toisena tulee televisio ja kolmantena painettu sanomalehti.

Tiedot käyvät ilmi Reuters-instituutin Digital News Report -kyselytutkimuksesta, jossa vertaillaan uutisten kuluttamista 38 maassa. Instituutti on osa Oxfordin yliopistoa Britanniassa.

Kun älypuhelinten kylkeen lisätään vielä tablettien ja tietokoneen käyttäjät, lähes puolet suomalaisvastaajista saa aamun uutisensa näistä laitteista. Yhdistävä tekijä on internet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakunta- ja paikallislehdet ovat pitäneet hyvin pintansa medioiden välisessä vertailussa. Myös niiden online-versiot ovat kysytyimpiä heti suurten valtakunnallisten mediatalojen jälkeen. Verkossa vahvimmat uutistoimijat ovat iltapäivälehdet.

Raportin mukaan luottamus perinteiseen uutismediaan on Suomessa edelleen korkea, mutta se on meilläkin pienessä laskussa. Tässäkin vertailussa maakunta- ja paikallislehdet pärjäävät hyvin.

Tämä asettaa kuitenkin toimituksissa riman entistäkin korkeammalle: sisällön pitää olla kaikilta osin kuranttia ja ennen kaikkea totta. Luotettavuuden on oltava uutisoinnissa ykkösasia.

Kyselytutkimuksen kulutustulokset korreloivat hyvin Karjalaisen keräämän analytiikan kanssa.

Verkossa Karjalaisen uutisia kulutetaan ylivoimaisesti eniten mobiililaitteilla. Mobiilikäyttäjien osuus on vuorokauden ajan mukaan jopa 3/4 kaikista käyttäjistä.

Myös Karjalaisen näköislehden ja sovelluksen käyttäjämäärät ovat kasvussa. Se kertoo siitä, että tilaajat käyttävät entistä aktiivisemmin näitä tuotteita ja juuri mobiililaitteilla. Se kertoo myös siitä, että Karjalaisen digitilaajien määrä on kasvussa.

Karjalainen täyttää 145 vuotta ensi syksynä 2. lokakuuta.

Syntymäpäivän yhteydessä näkee päivänvalon uusi tuote: Karjalaisen koko 145-vuotinen arkisto julkaistaan näköislehtinä. Se on tilattava tuote, kuten lähes kaikki lehden sisältö on jo muutenkin kaikissa kanavissa.

Vastaamme näin suomalaisten ja Karjalaisen tilaajien kysyntään. Useita satoja tuhansia sivuja luettavaa 145 vuoden ajalta, ja senkin voi tehdä näppärästi puhelimella.