Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Yhteisöllisyyden voimaa

  • Karjalainen

Outokumpulaisille torstaina nyt kolmannen kerran tarjotusta ilmaisesta jouluateriasta on muodostunut kaupunkilaisia laidasta laitaan koskettava yhteisöllinen tapahtuma. Kun vajaan 7500 asukkaan kaupungissa noin 4000 kaupunkilaista käy yhteisellä aterialla, ei tapahtuman merkitystä kaupunkilaisten yhteen kokoajana voi liikaa korostaa.

Outokummun yrittäjien, kaupungin ja tapahtuman järjestelyihin osallistuvien yhteisöjen ja talkooväen voimin on luotu jotain, mitä ei tiettävästi vastaavassa mittakaavassa järjestetä missään muualla.

Vuonna 2009 ensimmäisen kerran koeluontoisesti järjestetyllä ruokatarjoilulla yrittäjät korvasivat sitä ennen joulun avanneen ilotulituksen. Räiskyvä silmänruoka vaihtui kinkun ja rosollin ryydittämäksi vatsantäytteeksi, mistä ruokailuun osallistujat ovat antaneet kiitosta.

Outokumpulaisten aktiivien tapa tuoda joulumieltä kaikille kaupunkilaisille on hieno osoitus yhteisöllisyyden kehittämisestä. Erityiskiitoksen ansaitsevat tilaisuuden organisoijat ja satapäinen talkooväki.

Monella tapaa sirpaloituvassa maailmassa yhteisön yhteisten elämysten merkitys tulee korostumaan. Nuortenkin mukaan saamiseksi se voi olla myös kokoontuminen torille seuraamaan ilotulitusta.