Sunnuntai, 31.5.2020 
Helka, Helga
Pääkirjoitus

Suomalaiset lihovat huolestuttavaa vauhtia

  • Karjalainen
Suomalaisten miesten paino on noussut 70-luvulta ja naisten 80-luvulta saakka (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lihavuuden yleisyys Suomessa). Lihominen näyttää jatkuvan.

Ylipainoiseksi katsotaan henkilö, jonka painoindeksi on yli 25. Suomalaismiehistä jopa kaksi kolmasosaa on vähintään ylipainoisia, naisista hieman harvempi.

Suomessa lihavuus on yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Eurooppalaisittain lihavuus on hieman keskivertoa yleisempää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos tämä suunta jatkuu, vuonna 2028 kolmasosa suomalaisista on jo ylipainoisia (Helsingin Sanomat, 26.8.) Kehitys on huolestuttavaa, koska faktaa on se, että ylipainosta seuraa myös mittavia terveysongelmia.

Syitä suomalaisten ja länsimaalaisten lihomiseen on monia. Luontainen liikkumisemme on vähentynyt, ja istumme enemmän kuin ennen. Ruokavalio ja ruokailutottumukset ovat kulkeneet huonompaan suuntaan.

Makeiset ja makeat herkut sekä juomat, alkoholi mukaan lukien, ovat yksi syy. Syömme enemmän kuin kulutamme, ja suurempia annoksia.

Lääkäri, emeritusprofessori Olavi Ylikorkala kävi hotellien buffetaamiaisten kimppuun aiem­min heinäkuussa. Ylikorkala järkyttyi näkemästään buffetpöydässä. Hänen mukaansa osalla syömisen halu on niin vahva, että he syövät buffetpöydän äärellä liikaa (Ilta-Sanomat, 15.7.). Ylikorkala peräänkuuluttaa hotelleilta ja vaikkapa matkustajalaivoilta kevyempää keskieurooppalaista aamupalaa.

Ajatus on se, että kun on tarjontaa, osa meistä ei voi vastustaa sitä.

Valinnat kotiruokapöytään tehdäänkin jo kaupassa. On iso asia, mitä ruoka- ja juomakoriinsa valikoi.

Kääntäen: kauppojen hyllyjen sijoittelulla voitaisiin ohjata kuluttajien valintoja terveellisempään suuntaan. Kauppa tuskin tähän tarttuu, koska hyllyjen sijoittelu on varmasti mietitty moneen kertaan niin, että kassa kilisee. Lainsäädännöllä kauppoja, ravintoloita ja hotelleja on mahdotonta suitsia.

Syyllistäminen, uhkailu ja keppi eivät aina ole paras vaihtoehto, kun suomalaisia halutaan ohjailla oikeaan suuntaan. Kannustaminen, positiivinen esimerkki ja porkkana toimisivat monessa kohtaa paremmin.

Niin myös terveysviestinnässä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa