Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Kolin kansallispuisto vetää entistä enemmän

  • Karjalainen
Suomen kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet reippaasti. Vierailijoiden määrä on yli kolminkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Vuosituhannen alussa kävijöitä oli alle miljoona, kun viime vuonna määrä nousi yli kolmeen miljoonaan henkilöön (Iltalehti, 21.7.).

Vuonna 1991 perustettu ja 1996 laajennettu Kolin kansallispuisto on kävijämäärien perusteella neljänneksi suosituin. Kymmenen vuotta sitten kävijöitä oli 127 500 ja viime vuonna 190 900.

Menneet vuodet ja hyvä kehitys ovat osoittaneet, että kiistelty puiston perustamispäätös oli oikea muutenkin kuin luonnonsuojelun kannalta. Kävijämäärät ovat kasvaneet, kun kansallispuistojen rakenteisiin ja palveluihin on panostettu rahaa. Kolille tulijoillakin on monta syytä enemmän viipyä kansallismaisemissa entistä pitempään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taivaanrannassa näkyy kuitenkin uhkakuvia. Valtion on järjestettävä puistoja ylläpitävälle Metsähallitukselle riittävästi vuotuista rahoitusta puistojen polkureittien ja niiden palvelurakenteiden kunnossapitoon. Nykyisten kansallispuistojen hyvä ylläpito on juuri nyt tärkeämpää kuin uusien puistojen perustaminen.

Kävijämäärät ovat kokonaisuutena kasvaneet, kun puistojakin on enemmän kuin ennen. Kasvu on tuonut myös roskaamisen lisääntymistä. Roskaamisesta on tulossa tahra puhtaalle erämaaluonnolle ja sen maineelle.

Roskaaminen on asennekysymys. Suomessa ei ole vielä riittävästi kansallispuistojen pyhää periaatetta roskattomasta retkeilystä. Se toimii niin, että jokainen tuo luonnosta pois omat roskansa.

Kävijämäärät ovat kasvaneet hiukan Pohjois-Karjalan muissakin kansallispuistoissa, Ilomantsin Petkeljärvellä ja Lieksan Patvinsuolla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa