Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Kultasakaali on nyt moninkertainen ongelma

  • Karjalainen
Kun Karjalainen kertoi (25.7.) Suomen ensimmäisestä varmistetusta kultasakaalihavainnosta Rautavaaralla, siitä seurasi pienimuotoinen poliittinen tuiverrus, joka näyttää jatkuvan. Jo aiemmin oli tehty havainto sakaalista Enossa.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari ja sen muut keskustalaiset jäsenet vaativat tämän jälkeen tiedotteessaan, että metsästäjien tulee poistaa kultasakaalit Suomen luonnosta. Kalmari käytti sakaalista tässä asiayhteydessä termiä vieraslaji.

Suomen Luonnonsuojeluliitto kiirehti korjaamaan, että kyseessä on omin jaloin levinnyt tulokaslaji, ei ihmisen tuoma vieraslaji, ja näin ollen kultasakaali on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläin. Riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekmanin mukaan (Karjalainen, 27.7.) juuri tästä syystä sakaalia ei kannata ampua, koska siitä tulee nyt käräjäreissu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kalmari ja keskusta eivät asiassa silti perääntyneet, vaan viestittivät viikonloppuna, että kultasakaalin on oltava laji, jota voi tappaa ympärivuotisesti.

Kultasakaalia esitettiin keväällä riistaeläimeksi, kun metsästyslakia oltiin muuttamassa. Kalmarin tuolloinkin johtama maa- ja metsätalousvaliokunta kuitenkin veti kultasakaalin pois lakitekstistä, ja puhui mietintönsä perusteluissa kultasakaalista haitallisen vieraslajina, joka voidaan poistaa luonnosta.

Herääkin kysymys, ymmärsivätkö kaikki lautakunnan jäsenet ja kansanedustajat, mistä olivat keväällä päättämässä?

Kultasakaalin leviäminen Suomeen on ollut odotettavissa. Onhan lajia havaittu esimerkiksi Virossa, joka julisti lajin 2011 haitalliseksi. EU:n komissio puuttui Viron linjaukseen, eikä maa saanutkaan luokitella lajia haitalliseksi vieraslajiksi, koska se oli luontaisesti maahan tullut.

Sittemmin Viro on muuttanut lakiaan, ja sakaali on nyt metsästettävä riistalaji. Tämä kaikki oli Kalmarinkin tiedossa keväällä.

Laji on selkeästi haitallinen Suomen luonnossa. On kuitenkin syytä laittaa jäitä hattuun, ja seurata tilannetta rauhassa. Jos laji levittäytyy aidosti Suomeen ja se selviää luonnossamme, on siinä vaiheessa syytä seurata Viron tietä, ja säätää kultasakaali riistalajiksi.

Ennen sitä ei nopeita ratkaisuja liene olemassakaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa