Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Keskusta luisuu kautta aikain pohjalukemiin

Perussuomalaisten ja vihreiden kannatus on nousussa, kertoo tuore Helsingin Sanomien gallup (30.7.). Gallupin mukaan perussuomalaisia äänestäisi nyt 20,7 prosenttia suomalaisista. Tätä korkeammalla puolueen kannatus on ollut viimeksi vuonna 2011.

Pääministeripuolue SDP:n kannatus kääntyi jälleen laskuun, samoin kokoomuksen. Kokoomukselle mitataan nyt 16,7 ja demareille 16,5 prosentin kannatus.

Neljänneksi suurimmaksi noussut vihreät on puolestaan nousuvireessä. Vihreiden kannatus nousi 14 prosenttiin. Eurovaaleista lähtenyt nousutrendi näyttää siis jatkuvan - nyt uuden puheenjohtajan Maria Ohisalon komennossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallitukseen lähtenyt keskusta mataa gallupissa historiallisen matalissa lukemissa: kannatus on tippunut 12,2 prosenttiin. Viime kevään eduskuntavaaleissa puolue sai 31 kansanedustajaa. Vähemmän edustajia puolue on saanut viimeksi vuoden 1917 vaaleissa.

Puolueen väistyvä puheenjohtaja, ex-pääministeri Juha Sipilä on ollut hiirenhiljaa. Keskustalaisten kansanedustajien ja ministerien ärhentely hallituskumppani vihreille ei sekään näytä tuottavan tulosta - päinvastoin.

Keskustan tulevalle puheenjohtajalle onkin sälytetty melkoinen urakka ja paineet ohjata puolue uuteen nousuun tästä alhosta. Riittääkö Antti Kaikkosen tai Katri Kulmunin karisma, jää nähtäväksi. Puolueen uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7. syyskuuta.

Mahdotonta nousu ei ole. Esimerkkiä voi hakea vaikka demareista, joiden kannatus oli alimmillaan vuonna 2014 alle 14 prosentin.

Tai sitten puolueen omasta vuosikymmenen taipaleesta. Keskusta otti lukua vuonna 2011, kun pääministerinä oli puolueen puheenjohtaja Mari Kiviniemi. Kevään eduskuntavaaleissa tuli rökäletappio, ja syyskuussa 2011 puolueen kannatus oli pudonnut 12,6 prosenttiin (Yle).

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa keskusta nousi Juha Sipilän johdolla suurimmaksi puolueeksi, ja 2015 gallupkannatus kävi ylimmillään 26,8 prosentissa (Yle).

Noihin lukuihin on toki toivottoman pitkä matka. Kuten menneet kannatuslukemat osoittavat - eivätkä vain keskustassa - paljon on kiinni puheenjohtajasta.

Se on nyt keskustallekin kohtalon kysymys.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi