Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Syksy voi vielä pelastaa marja- ja viljasatoja

Kirvestä ei kannata heittää kaivoon. Syksy voi vielä pelastaa marja- ja viljasatoja. Se vaatii suotuisia säitä, säänvaihteluihin vakautta, sopivasti lämmintä ja sateitakin.

Maakunnan viljasadosta näyttää tulevan korkeintaan keskinkertainen, ei kuitenkaan varsinainen katovuosi (Karjalainen, 2.8.). Sato-odotuksissa on kuitenkin paljon alueellista vaihtelua.

Viime kesänä ongelma oli kuumuus ja kuivuus, tänä kesänä kylmyys ja kuivuus. Sadettakin on saatu mutta vaihtelevasti paikka paikoin. Pohjois-Karjalassa heinäkuu oli viilein vuosikausiin. Sekään ei ole tavallista, että heinäkuussa on kesäkuuta kylmempää, kuten kävi tänä kesänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Surkean sään lisäksi tuhohyönteiset ovat aiheuttaneet ongelmia maakunnan kasvinviljelijöille. Riesaa on ollut erityisesti rapsikuoriaisista ja kaalikoista.

Suomessa on ollut peräkkäin useampi kehno viljavuosi. Huono sato kesästä toiseen lisää maataloustuottajien taloudellista ahdinkoa. Vielä valtiota ei ole huudettu apuun ja katokorvauksiin, kuten viime kesänä, mutta tilanne voi muuttua, kunhan valtakunnallinen satonäkymä selkiintyy. Tilanne huononee, jos kasvukausi jatkuu liian viileänä.

Joka tapauksessa odottamattomat säät rajuine vaihteluineen voi nähdä myös terveellisenä opetuksena. Jos viljasato jää huonoksi monta vuotta peräjälkeen, sen tärkeämpää on huolehtia suomalaisten maataloustuotteiden omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta.

Sää säätelee myös marjasatoja. Mustikkasato jää heikoksi koko maassa, mutta puolukkasadosta näyttäisi tulevan tavallista parempi (Karjalainen, 1.8.). Heinäkuun toiseksi viimeisen viikon helle kuritti ja kuivatti mustikoita, jotka jäivät kooltaan tavallista pienemmiksi.

Marjasadoissakin on suuria alueellisia eroja. Lakkaa saatiin paikka paikoin kohtuullisesti, kun taas toisaalla niukasti jos ollenkaan. Alueelliset erot ovat yleisiä myös hyvinä marjavuosina. Maakunnan omenasadosta näyttää tulevan laadultaan hyvä mutta kooltaan vaihteleva.

Myös sienisato on kypsymässä. Kantarelleja on saatu sieltä täältä runsaasti, ja ensimmäisiä tatteja. Tattien kokonaissato on vielä arvoitus. Sää vaikuttaa siihenkin paljon.

Suomalaiset marjat ja sienet ovat terveellistä superruokaa huonompanakin satovuotena.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta