Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Syksyn talouskehitys näyttää synkemmältä

  • Karjalainen
Viime viikon uutiset kertoivat synkkenevistä syksyn talousnäkymistä. Hallitus aloittelee työtään, joten suhdannekäänne sattuu huonoon saumaan. Hallituksen lupaukset suomalaisille on laskettu sen varaan, että vakaa talouskasvu jatkuu ja työllisyys paranee sen seurauksena edelleen. Nyt ilmassa on enemmän epävarmuutta kuin alkukesällä hallituksen muodostamisen aikoihin.

Se, mikä talouskehityksessä on Suomen omissa käsissä, ratkeaa paljolti syksyn työmarkkinakierroksella. Maltti on valttia, toivotaan monilla eri tahoilla. Palkka- ja työaikaratkaisut vaikuttavat myös hallituksen toimiin ja niiden ajoitukseen.

Suomessa teollisuuden tilauskannat ovat alkaneet kutistua, viennin takkuilu jatkuu, ja kesän aikana monet yritykset ovat kertoneet heikentyneistä tuloksistaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samanlaisia uutisia on alkanut tulla maail­maltakin entistä enemmän. Viime viikolla EU:n tilastokeskus Eurostat kertoi ­euroalueen talouskasvun hidastuneen tuntuvasti kevään ja alkukesän aikana. Uuden taantuman riskin torppaamiseksi odotukset ovat voimistuneet, jotta Euroopan keskuspankki aloittaisi jälleen rahapoliittisen elvytyksen.

Yhdysvaltain keskuspankki FED alensi viime viikolla ohjauskorkoaan ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen. Nyt vasta arvaillaan, kuinka koron lasku sekä USA:n ja Kiinan kauppasota vaikuttavat paitsi maailmantalou­teen myös Euroopan talousalueelle. Euroopan talous­vetureina pidettyjen Saksan ja Ranskan talouskasvu on hiipunut odotettua enemmän ja nopeasti. Saksa on Suomelle keskeisen tärkeä vientimaa. Niinpä Saksan talouskehitys säteilee nopeasti Suomen kehitykseen.

Usko on koetuksella myös suomalaisissa yrityksissä. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) viimeviikkoisen barometrin mukaan yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet. Odotukset ovat laskeneet kaikilla päätoimialueilla, joskin yritykset pitävät tilannettaan edelleen kohtalaisena. Paniikkinappulalle ei ole tarvetta. Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen mukaan kuluttajien odotukset Suomen talous- ja työllisyyskehityksestä ovat myös synkentyneet kesän aikana.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijoita huolettaa pidempi kehitys. Miksi veronkevennyksistä ja kiky-sopimuksesta huolimatta teollisuus ei investoi Suomeen enempää?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa