Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Velvollisuutemme on sanoa vihapuheelle ei

Yhdysvalloissa tapahtuneet joukkosurmat nousivat viikonvaihteessa otsikoihin. Vuorokauden sisään ampumavälikohtauksissa Ohiossa ja El Pasossa sai surmansa yli 30 ihmistä ja kymmenet loukkaantuivat. Tapahtumia täydensi vielä saman vuorokauden aikana ampumavälikohtaus Chicagossa, jossa loukkaantui seitsemän ihmistä.

Jälleen kerran, voisi sanoa. New York Timesin (3.8.) mukaan Ohion isku oli jo 32. joukkosurma Yhdysvalloissa tänä vuonna.

Texasin El Pason ampumisesta epäillään 21-vuotiasta valkoista miestä, ja tapausta tutkitaan viharikoksena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyttävät sormet alkoivat osoittaa nopeasti presidentti Donald Trumpin suuntaan. Trumpia syytetään rasistiksi ja suorastaan yllyttämisestä näihin tekoihin.

Trump on muun muassa kutsunut meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi. Trumpin lietsonnan, solvausten ja vähättelyn kohteeksi on joutunut myös joukko yksittäisiä poliitikkoja ja kansalaisia. Se voidaan ainakin varmuudella sanoa, että tällainen puhe ei ole omiaan lieventämään jännitteitä, vihaa ja väkivaltaa.

El Pason ampujan epäillään julkaisseen vihaa pursuavan, maahanmuuttovastaisen manifestinsa ennen tekoaan 8chan-nimiselle sivustolle. Uudessa-Seelannissa moskeijaan iskenyt ampuja jätti vastaavan manifestin samalle sivustolle.

Näillä sivustoilla viha on polttoainetta, ja ne ovat keränneet oman fanikuntansa. Niissä jaetaan tekaistuja uutisia ja ylläpidetään salaliittoteorioita vaikkapa väestönvaihdosta.

Ilmiö ei ole uusi USA:n ulkopuolellakaan. Suomessa muistetaan hyvin vaikkapa tapaus MV-lehti, ja sen ympärille ryhmittyneet seuraajat ja fanit. Mikään ei tuntunut olevan pyhää MV:n jutuille ja niiden kommentoinnille. Julkaisulinja johti kuitenkin viime vuonna käräjille, jossa muun muassa lehden perustaja ja julkaisija Ilja Janitskin tuomittiin useista rikoksista vankeuteen.

Nämä MV-lehden lukijat eivät ole kuitenkaan kadonneet minnekään, vaan he ovat hakeutunut muille sivustoille, missä jatkavat vihapäissään salaliittojensa parissa.

Vihapuheella on tapana jossakin kohtaa muuttua teoiksi, kuten Yhdysvaltain joukkoampumisetkin jälleen osoittavat. Sen takia vihapuheelle on sanottava ei. Se on meidän kaikkien tehtävä ja velvollisuus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi