Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Vähittäiskauppa suuren murroksen kynnyksellä

Muutaman vuoden jatkunut Suomen talouskasvu on perustunut vahvasti kotimaisen kulutuksen ja kaupan kasvuun. Kauppa on ollut myös elinkeinoelämän suurin työllistäjä yli 300 000 työntekijällä.

Kaupan liiton mukaan vähittäiskaupan suhdannehuippu on nyt. Edessä on selkeä käänne, huonompia vuosia ja suuri muutos. Vaikka vähittäiskaupan liikevaihto on vielä loivasti kasvanut, niin työllisyys on jo alkanut supistua. Tämän kehityksen uskotaan jatkuvan ja voimistuvan.

Kaupan liitto arvioi, että vähittäiskauppojen määrä vähenee vuoteen 2030 mennessä 5 600-9 600 yrityksellä. Se merkitsee tuhansien kaupan alan työpaikkojen menetystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuluttajat voivat vaikuttaa kehitykseen, mutta vain osittain ja hitaasti, suosimalla verkkokaupan sijaan paikallisia kivijalka- ja erikoiskauppoja. Elävä maaseutu ja maakunta tarvitsee kasvavia kaupan suuryksiköitä. Yhtä lailla tarvitaan lähikauppoja ja helposti saavutettavia, hyvin palvelevia pieniä erikoiskauppojakin.

Kaupan kehitykseen vaikutetaan myös pian käynnistyvällä työmarkkinakierroksella. Liian suuret palkankorotukset torppaavat yleistä työllisyyskehitystä, joka on kaiken talouskasvun kulmakivi. Liian pienet palkankorotukset puolestaan niistävät kuluttajien ostovoimaa, ja siten kaupan kehitystä.

Kuluttajien ostokäyttäytymisen muuttumisen lisäksi kaupan murroksen taustalla on suurempi kansainvälinen kehitys. Väestö vanhenee ja muuttaa kaupunkeihin. Kansainvälinen kilpailu kaupassa lisääntyy ja digitalisaatiosta on nähty vasta alkusoitto.

Suurin yrityskato tulevina vuosina käy erikoiskaupassa, Kaupan liitto ennustaa. Ennuste on samanlainen myös Ruotsissa. Erikoiskauppojen vähenemiseen vaikuttaa etenkin ulkomaisen digikaupan kasvu. Kiinalaisten verkkokauppojen tulon Suomen ja Ruotsin kuluttajamarkkinoille ennustetaan voimistuvan, ja Amazonin rantautumista Pohjoismaihin suorastaan pelätään.

Kaupan alalle kaivataan Suomeen etenkin nuoria yrittäjiä ja uusia yrityksiä. Tuoreet ideat ja sisukkuus toisivat alalle uutta elinvoimaa.

Kaupan merkitys nuorten työllistäjänä on keskeinen. Kauppa työllistää nuoria ylivoimaisesti eniten kaikista elinkeinoista. Hidastuva kasvu vähentää nuortenkin työllistämistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi