Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Huomiota miesopettajiin ja poikaoppilaisiin

Pohjois-Karjalassa kouluvuosi alkaa tänään Lieksassa, Juuassa, Valtimolla ja Tohmajärvellä. Maakunnan muissa kunnissa peruskoulun penkille palataan ensi viikolla.

Tänä vuonna Pohjois-Karjalassa ei lakkauteta yhtään koulua. Lakkautuksia on luvassa lähivuosina myös maakunnassa, kun syntyvyyden laskun seurauksena koululaisten määrä vähenee. Tosin monissa kunnissa koulujen määrä on jo vähennetty minimiin.

Tulevaisuuden kannalta esikoululaiset ja ekaluokkalaiset ovat tärkeimpiä. Pohjois-Karjalassa esiopetuksen aloittaa yhteensä 1 555 ja ekaluokan 1 665 lasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koko maamme koululaitoksen kehittäminen vaatii jatkuvaa työtä ja rahallista panostusta. Tuoreen hallituksen lupauksiin kohdistuu kasvavia paineita. Peruskoulutuksenkin kehittämiseen on saatava lisää puhtia, jotta suomalaisten lasten oppiminen ja osaaminen pysyy kansainvälisen vertailun kestävällä tasolla.

Opetushallituksen mukaan peruskoulun alaluokille on saatava lisää miesopettajia (Karjalainen, 7.8.). Useiden tutkimusten mukaan pojat ovat usein tyttöjä heikompia osaajia. Poikien lukeminen on vähentynyt huolestuttavasti. Opetushallituksessa uskotaan esimerkin ja miesmallin voimaan.

Ennen opettajan työtä pidettiin yleisesti kutsumusammattina, ja opettajia arvostettiin. Sittemmin maailma on muuttunut ja palkkauksen merkitys arvostuksen mittarina noussut. Varhaiskasvatuksen vakuutetaan edelleen olevan arvokkainta työtä, mutta näkyykö se palkkauksessa. Opettajien mielestä ei riittävästi. Siksi opettajan ammatti ei kiinnosta niin kuin ennen. Etenkin miehet hakeutuvat parempipalkkaisiin töihin. Hakijamäärät opettajakoulutukseen ovat vähentyneet huolestuttavan paljon. Pikalääkkeeksi kehityksen kääntämiseen Opettajien ammattijärjestöllä (OAJ) on syksyllä vaatimuksia reippaisiin palkankorotuksiin.

Tilanteen korjaaminen ei ole pelkkä palkka- vaan myös tasa-arvokysymys. Jokaiselle lapselle on tarjottava mahdollisimman laadukkaat eväät koko koulupolulle asuinpaikasta riippumatta. Eroja nimittäin on ekaluokkalaisten taidoissa, kertoo Koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) selvitys. Alueelliset erot ovat vähäisiä, mutta suurempia tyttöjen ja poikien sekä ikäluokkien eri yksilöiden kesken.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta