Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Hallituspuolueiden kannatus alkanut kasvaa

Tuoreen kyselyn (Yle Uutiset, 8.8.) mukaan hallituspuolueiden kannatus on alkanut kasvaa. Yhteenlaskettu kannatus on nyt 57 prosenttia.

Tämä antaa hallitukselle selkänojaa lähteä syksyn savotoihin, joista ennustetaan yleisesti vaikeita. Hallituksella on ollut alusta asti sisäisiä jännitteitä etenkin keskustan ja vihreiden kesken. Keskinäinen torailu kaivoslaista, ilmastonmuutoksesta ja hakkuumääristä on jatkunut koko kesän ja viime päivinäkin.

Pääministeri Antti Rinteellä (sd.) on melkoinen urakka pitää hallitusrivit herran nuhteessa ja ojennuksessa. Työlistalla kun on vain vaikeita asioita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylen tuoreimmassa gallupissa ei ole suuria eroja edellisiin, eikä HS:n uusimpaan (30.7.) kyselyynkään. Kaikki käänteet mahtuvat virhemarginaalin sisälle.

Kun HS-gallup ennakoi keskustan kannatuksen painuvan kautta aikojen pohjalukemiin, niin Yle-gallupin mukaan keskusta vaikuttaa ohittaneen aallonpohjansa. Keskustan kannatus on kääntynyt nousuun: lukema on nyt 12,6 prosenttia.

Käänne on pieni yllätys, sillä puolue on ollut kuin tuuliajolla koko kesän - vailla puheenjohtajaa. Valitaanpa ensi kuussa puheenjohtajaksi Antti Kaikkonen tai Katri Kulmuni, niin vasta syksy sen jälkeen näyttää todellisen kannatuskehityksen suunnan. Jämäkällä johtajuudella on nyt kysyntää keskustan kannattajien riveissä.

Yle-kyselyn tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi keskustan suosion alkaneen elpyä etenkin puolueen perinteisillä kannatusalueilla.

Kyselyn mukaan perussuomalaiset on yhä suosituin puolue 19,6 prosentin kannatuksella. Kärkipaikka on pysynyt vaaleista lähtien.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta