Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Pääkirjoitus

Ilmaston eteen on tehtävä lisää töitä Suomessakin

  • Karjalainen
Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi torstaina raporttinsa, joka keskittyi tällä kertaa erityisesti maankäytön ja ruuantuotannon vaikutuksiin. Raportissa patistetaan ihmiskuntaa nopeisiin toimiin, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Meidän tulisi syödä vähemmän lihaa, maatalouden päästöt on saatava minimiin, turvemaat tulisi suojella ja metsiä pitää saada lisää.

Raportti on poikinut odotetusti keskustelua. Kuten monessa muussakin asiassa, tämä keskustelu tahtoo mennä ääripäiden kinasteluksi.

On selvää, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehtävä kaikkialla lisää töitä. Nykymeno ei riitä. Suomi ei ole tässä yksin, mutta Suomi voi tehdä oman osuutensa ja olla mallimaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruokavalioonsa voi meistä jokainen vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Yksi ratkaisu metsämaan edelleen lisäämiseksi Suomessa voisi olla esimerkiksi joutomaiden ja vajaalla käytöllä olevien peltojen metsittäminen. Hallituksella onkin tämän suuntaisia tavoitteita, ja metsitykseen valmistellaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan parhaillaan kannustimia (HS, 9.8.).

Toinen kysymys on kokonaan metsäteollisuuden tarpeet. Valtaosa Suomen metsistä on yksityisessä omistuksessa, ja metsän omistaja myös päättää, mitä metsilleen tekee. Hallitusta ja asiantuntijoita myöten on kiistelty siitä, mikä on kestävä hakkuutaso Suomessa. Tähän kinasteluun tulee saada tolkku ja yksituumaisuus.

Suomessa metsät kasvavat puuta yhä enemmän, ja puuston vuotuinen kasvu on sadassa vuodessa tuplaantunut hakkuista huolimatta. Jotakin on tehty oikein, vaikka keskustelusta syntyykin osin sellainen kuva, että olemme hoitaneet ympäristöasiamme ala-arvoisesti. Suomen pinta-alasta jo nyt metsiä on yli 70 prosenttia, kun Euroopassa osuus on keskimäärin alle 40.

Turvemaiden suojelu iskisi kipeästi muun muassa Pohjois-Karjalaan, missä moni saa turpeesta leipänsä. Pitkällä tähtäimellä tämä lienee väistämätöntä, jos Suomen on mieli saavuttaa ilmastotavoitteensa. Samasta on kyse monessa ilmastopaneelin suosittelemassa toimessa: nopeat muutokset tarkoittaisivat väistämättä sitä, että työpaikkoja katoaa samalla.

Onkin taattava riittävän pitkät siirtymäajat muutoksille. Niin myös turpeen tuottajille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa