Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Luottamus palautettava taksipalveluihin

Paine kasvaa taksilain korjausten tekemiseen mahdollisimman nopeasti, vaikka muuttaminen viekin aikaa.

Reilu vuosi sitten tehty taksiuudistus oli hätiköity virheliike. Tämä myönnetään ääneen nyt myös uudistuksesta päättäneissä silloisissa hallituspuolueissa. Korjausliikkeet on tehtävä hyvällä harkinnalla. Johtoajatuksena täytyy olla, kuinka palautetaan suomalaisten luottamus taksipalveluihin.

Sinänsä taksiuudistuksella oli hyvä ja kannatettava tavoite: avata alalle kilpailua, jonka seurauksena taksikyytien hinnat halpenevat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aika nopeasti kävi selväksi, että uusi taksilaki ei toimi sen enempää maaseudulla kuin kaupungeissakaan. Alalle tuli kilpailua, mutta hinnat nousivat, eivät suinkaan halvenneet. Kilpailumahdollisuus toi pimeitä takseja ja harmaan talouden ilmiöitä. Verottaja on jo alkanut selvittää taksiyrittämiseen liittyviä verotuksen epäselvyyksiä.

Uudistus jakoi maata kahtia. Kaupungeissa riittää takseja, ja saa taksikyydin, kun sitä tarvitsee. Maaseudulla taksit ovat vähentyneet ja kyydin saaminen on entistä epävarmempaa.

Taksipalvelujen uudistus on iskenyt kaupunkilaisia kipeämmin juuri Pohjois-Karjalan kaltaisille pitkien välimatkojen haja-asutusalueille. Siellä monilla elämä on julkisista varoista maksettavien Kela-kyytien varassa. Elämä käy hankalaksi, jos Kela-kyytiä ei saa, kun ei ole takseja - tai ei saa samalta kuljettajalta paluukyytiä, kun Kela ei enää korvaakaan kuljettajan odotusaikaa sairaalalla.

Kela-kyytien ongelmat on yksi esimerkki siitä, miksi virheitä pitää korjata, jotta taksipalvelut turvataan tasapuolisesti joka puolella Suomea, olipa päivä tai yö.

Suurin osa taksiautoilijoista on rehellisiä kunnon yrittäjiä. Uudistus toi etenkin Helsinkiin sellaisia ongelmia, jotka eivät ole kunniaksi alalle. Kilpailu asiakkaista todella kiristyi. Etenkin lentokentällä on oltu aika ajoin lähellä kuljettajien väkivaltaista nujakointia. Järjestelmää täytyy selkeyttää, jotta taksiyrittämisen maine ei muutu Villin lännen meiningiksi.

Muutokset ovat koetelleet myös asiakkaiden luottamusta taksikyydin hinnoitteluun ja kuljettajien osaamiseen. Hinnoittelun selkeys ilman tinkimistä ja luottamus kuljettajaan ovat erityisen tärkeitä ikääntyneille asiakkaille, jotka käyttävät usein taksipalveluja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi