Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Verotuksen kiristäminen uhkaa kuluttajia ja kuntia

Vasemmistovetoisella hallituksella on mielihaluja kiristää verotusta, vaikka toisin vakuutetaan. Kehityksen suuntaa ja seurauksia ruvetaan laskemaan tänään tiistaina, kun valtiovarainministeriö käynnistää ensi vuoden budjettineuvottelunsa. Hallituksen budjettiriihi on vasta syyskuussa, ja budjettiesitys valmistuu lokakuun alkupuolella.

Aiempiin syksyihin nähden aikataulu on myöhäinen. Se kertoo epävarmoista näkymistä ja hankalien kysymysten pitkästä listasta. Uudella hallituskokoonpanolla on kovia paineita saada ensimmäiseen budjettiinsa määrärahoja vaalilupaustensa kattamiseen. Sillä on suora vaikutus hallituspuolueiden kannatuskehitykseen kansalaisten silmissä.

Budjettia tehdään oloissa, joissa talouskasvu hiipuu ja työllisyyden paraneminen junnaa. Lisävelan ottamista halutaan välttää sekä valtiolle että kunnille, mikä onkin järkevää. Jos palveluista tinkiminen ei tule kyseeseen, jää työkaluksi verotusnappulalla säätäminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Veronmaksajain keskusliitto arvioi jo keväällä ennen hallituksen muodostamista, että palkansaajien verotus kiristyy kiky-sopimuksen seurauksena ensi vuonna yhteensä 500 miljoonalla eurolla. Keskituloisen kukkarosta lähtisi vuodessa jopa 250 euroa.

Jollei hallitus kompensoi, kevennä palkkaverotusta tavalla tai toisella, niin kiristyminen leikkaa kuluttajien ostovoimaa. Kotimainen kuluttaminen ja ostovoima ovat olleet kulmakiviä Suomen talouskasvulle ja sen jatkumiselle.

Ostovoiman säilymistä ratkaistaan myös syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Hallitus ei ole mukana neuvotteluissa, mutta niissä syntyvät ratkaisut vaikuttavat myös hallituksen toimiin. Kansantalouden kannalta maltilliset palkankorotukset säilyttävät ostovoimaa eivätkä nouse uhkaamaan talouskasvua ja työllisyyskehitystä.

Suomalaisten verorasituksen arvioidaan kasvavan myös kuntaverotuksen kautta. Kuntatalous painui pakkaselle koko maassa viime vuonna, eikä helpotusta ole näkyvissä. Tilanne on sama Pohjois-Karjalassakin. Realismia on odottaa kuntaverotukseen kiristyksiä. Syömävelan ottaminen ei ole tervettä taloudenpitoa.

Kuntaliiton asiantuntija arvioi (Karjalainen, 12.8.), että jopa 80-90 kuntaa joutuu korottamaan ensi vuodeksi veroprosenttiaan. Määrä on kaksinkertainen tähän vuoteen verrattuna.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta