Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Pääkirjoitus

Sähkötupakoinnin haittoja tutkittava perusteellisesti

  • Karjalainen
Lisääntyneen sähkötupakoinnin haittoja on vähätelty Suomessakin. Selvää on, että sähkötupakoinnin vaikutuksia ja seurauksia täytyy ruveta tutkimaan myös Suomessa entistä enemmän ja perusteellisemmin.

Tähän antaa pontta uutinen (HS, 18.8.), jonka mukaan Yhdysvaltojen terveysviranomaiset tutkivat lähes sataa teinien ja nuorten aikuisten tapausta, joissa sähkötupakoinnin epäillään aiheuttaneen salaperäisiä keuhko-oireita, hengitysvaikeuksia ja rintakipuja.

Vähälle huomiolle jäi myös viime viikolla julkaistu suomalaisten nuorten terveystapatutkimus, jonka tulokset hätkäyttävät. Sen mukaan tupakkatuotteiden käytön väheneminen on pysähtynyt 12-18-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Tämä voi olla merkittävä käänne, sillä nuorten tupakointi väheni tasaisesti vuosikausia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos perinteinen tupakointi onkin vähentynyt, niin käännettä selittää ainakin osittain nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön lisääntyminen. Vaikka yleisesti suomaisnuorten sähkötupakointi on vähäistä, niin se on lisääntynyt etenkin 16-18-vuotiailla pojilla. Heistä puolet käytti sähkösavukkeissa nikotiinipitoisia nesteitä. Yhdysvalloissa sähkötupakoista on tullut nopeasti suosituin tupakan kaltainen tuote. Nyt havaittujen terveysongelmien epäillään liittyvän juuri nikotiiniin ja epämääräisiin nesteisiin, joita laitteiden kautta hengitetään keuhkoihin.

Suomessa 16-18-vuotiaiden poikien ja tyttöjenkin nuuskaaminen on lisääntynyt. Lainsäädännöllä ja valvonnalla on pyritty vaikeuttamaan nuuskankin saatavuutta. Siinä ei ole onnistuttu, ja salakuljetus rehottaa, mutta tilanteelle ei saa antautua.

Tilanteelle ja asenteelle ei pidä antautua myöskään, jos terveystapatutkimuksen havainto nuorten suhtautumisesta alkoholikäyttöön osoittaa käänteen tapahtuneen. Tutkimus kertoo, että raittiiden nuorten osuuden lisääntyminen pysähtyi vuosina 2017-2019.

Kaikkia nuoria ei ole syytä osoittaa sormella. Tutkimustulokset olettavat, että nyt tupakoivat nuoret savuttelevat aikuisina vähemmän kuin nykyiset aikuiset. Nuoretkin hyväksyvät yleisen ja yhteisen tavoitteen: Suomi savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä. Kansanterveysjärjestö Suomen ASH:n tutkimuksen mukaan liki puolet nuorista hyväksyy tupakan ostoikärajan noston 20 vuoteen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa