Tiistai, 20.10.2020 
Kasperi, Kauno
Pääkirjoitus

Vesillä on nyt kala, jota kannattaa pyytää

  • Karjalainen
Niin Joensuu kuin Pohjois-Karjalan pienemmätkin kaupungit voivat olla osa Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkia. Varsinainen hakijakaupunki on Savonlinna, mutta sen ohessa mukana on koko Saimaan ja Vuoksen vesistöalue.

Tätä kalaa kannattaa pyytää, vaikkei saisikaan. Saaminen on sitä paitsi mahdollista, jos haku tehdään huolella. Vuodelle 2026 valittavista kulttuuripääkaupungeista toinen on Slovakiassa ja toinen Suomessa. Savonlinnan ja Saimaa-ilmiön suomalaiset kilpakumppanit ovat kovat, Oulu ja Tampere. Niillä pohjatyötä on jo valmiina aiemmista hauista.

Saimaan vesistöalueella, siis Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa on nyt tehtävä hartiavoimin töitä, nopeasti. Haku ja kulttuurikaupunkivuoden kustannukset ovat suuret, mutta Saimaan alueella ne jakautuvat usealle seutukunnalle. Jos tittelin voittaa, se tuo rahoista osan takaisin suoraan, mutta merkittävin on pitkäaikaisvaikutus. Euroopan laajuinen tunnettuus ja matkailijavirrat kasvavat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tästä on Suomessakin esimerkkitapaus: vaikka Mänttä ei aikoinaan saanut hakemaansa kulttuuripääkaupungin statusta, sen matkailu lähti projektin seurauksena tiukkaan nousuun. Nyt Mänttä-Vilppula on osa Tampereen kulttuuripääkaupunkisuunnitelmaa - kova vastus siis.

Tarkan EU-mallin lisäksi kulttuuripääkaupungilta vaaditaan omaperäisyyttä, erilaisuutta. Sitä Saimaan alueella on. Se on vesistöjen, metsien ja muun aidon luonnon ympäröimä kaupunkirypäs, eikä lainkaan tuntematon.

Pohja on valmiina. Pienipiirteinen luontomatkailu on yhä tärkeämpi kulttuurimatkailun osa.

Joensuun ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton on pantava hööki päälle asiassa - toistaiseksi on ollut huolestuttavan hiljaista. Savonlinna ei pitkälle pötki pelkillä oopperajuhlillaan - Ilosaarirock oheistapahtumineen niin kuin luostarien, sekä raja- ja karjalaiseksotiikka on luonteva kulttuuritapahtumien ja -ohjelmiston pohja. Tekijöitä ja taitoa on.

Pohjois-Karjalalle tärkeintä ei ole pelkkä voitto vaan hyvä kilpailu. Joensuu ja koko maakunta ovat jääneet sivuun Saimaan vetovoimasta matkailun alalla, mutta kulttuuripääkaupunkihaku on todellinen mahdollisuus päästä tuohon kelkkaan mukaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi