Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Heinävedellä päättyy viiden vuoden odotus

  • Karjalainen
Heinäveden kunta liittyy Pohjois-Karjalan maakuntaan vuoden 2021 alusta. Tervetuloa Heinävesi ja heinäveteläiset!

Maakunnan vaihdon takana on Heinäveden kunnan päättäjien yksimielinen tahtotila. Myös valtiovalta siunasi siirron jo vuonna 2016. Silloin siirto oli määrä tapahtua kuluvan vuoden 2019 alusta. Sitten aikataulun sotki sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu ja lopulta sen kaatuminen.

Nyt valtioneuvosto päätti torstaina viiden kunnan maakuntasiirrosta. Heinäveden tapaan Joroisten kunta vaihtaa maakuntaa; se siirtyy Etelä-Savosta Pohjois-Savoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakuntamuutos vaikuttaa myös muihin asioihin, kuten aluehallintoon ja vaalipiireihin. Heinävesi siirtyy Savo-Karjalan vaalipiiriin. Seuraavat kuntavaalit ovat keväällä 2021 ja eduskuntavaalit 2023, joten viimeistään silloin Heinävesi tuo uutta väriä ja jännitettävää maakunnan vaalituloksiin.

Hallinnolla on nyt reilu vuosi aikaa valmistautua muutokseen. Se riittää, sillä Heinävesihän on jo mukana esimerkiksi Siun sotessa.

Tavallisten kuntalaisten arkeen muutos tuskin vaikuttaa mitään. Luonteva asiointisuunta on ollut enenevässä määrin Joensuu jo kauan. Joensuu on helpommin saavutettavissa kuin Varkaus tai Mikkeli, joihin edelleen suuntautuu asiointia jonkin verran, vaikka maakunta vaihtuukin.

Vuonna 1869 perustetussa Heinäveden kunnassa on noin 3 300 asukasta. Heinävesi on oiva lisä Pohjois-Karjalalle. Luonnonkauneudestaan tunnetussa kunnassa on vahvaa teollista toimintaa ja reipasta yrittämistä. Pohjois-Karjala saa siirrossa paljon muutakin kuin brändikohteet Valamon ja Lintulan luostarit sekä kansallismaisemaksi mielletyn Heinäveden vesireitin kanavineen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa