Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Enemmän kannustusta, vähemmän syyllistämistä

  • Karjalainen
Suomalaisia lapsia ja aikuisia syyllistetään vääristä ruokailutottumuksista, liian vähästä liikkumisesta ja ylipainolle antautumisesta. Nuorison ja aikuisten syntisäkkiin lisätään tupakointi ja liika juopottelu.

Tässä syyttävän sormen heristelyssä jää herkästi huomaamatta tärkeä seikka. Entistä useammat suomalaiset ovat omaksuneet arkeensa terveet elämäntavat. Siitä on saatu tutkittuja tuloksia, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta selvityksestä. Samalla myönteinen kehitys alleviivaa sitä, että kansanterveystyöhön tarvitaan enemmän kannustusta ja vähemmän syyllistämistä.

Pohjois-Karjala-projektina 1970-luvulla alkanut työ suomalaisten ruokailutottumusten muuttamiseksi on tuonut tulosta - pikkuhiljaa mutta kuitenkin. Tärkein tavoite oli vähentää sydän- ja verisuonitauteja. Nyt THL:n mukaan suomalaisten riski kuolla ennenaikaisesti sydän- ja verisuonitautien seurauksena on vähentynyt merkittävästi. Näin on käynyt koko maassa ja Pohjois-Karjalassakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös kokonaiskolesteroli- ja verenpainetasot ovat laskeneet, ja aikuisten tupakointi on vähentynyt merkittävästi.

Suomessa työikäisinä kuolleista yli puolet kuolee sydän- ja verisuonitaudin, syövän, diabeteksen tai kroonisen keuhkosairauden seurauksena. Vuonna 1970 alle 70-vuotiaan miehen todennäköisyys kuolla noihin kansantauteihin oli 40 ja naisella 20 prosenttia. Vuonna 2017 todennäköisyys oli miehillä enää 13 ja naisilla 7,1 prosenttia.

Jos myönteinen kehitys jatkuu ennakoidusti, putoaa todennäköisyys vuoteen 2025 mennessä miehillä 9,9:ään ja naisilla 5,6 prosenttiin. Silloin Suomi saavuttaisi maailman terveysjärjestön (WHO) asettaman tavoitteen.

Mutta, mutta.

Lihavuuden ja ylipainon yleistyminen on suuri uhka kaikenikäisten kansanterveydelle. Hyvä kehitys hidastuu, jos suomalaisten lihominen jatkuu. Vuonna 1992 lihaviksi luokiteltiin painoindeksin perusteella miehistä 16 ja naisista 15 prosenttia. Lihavien osuus oli vuonna 2017 noussut molemmilla sukupuolilla 23 prosenttiin.

Jotta käänne tapahtuu, on suomalaisten muutettava elämäntapojaan, jolloin elämänlaatukin paranee. Terveellinen ravinto, riittävä liikunta, kunnon yöunet sekä tupakan ja alkoholin välttäminen suojaavat ongelmilta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa