Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Tarpeellista keskusteluahyödyistä ja haitoista

  • Karjalainen
Suomessa on käynnissä tarpeellinen ja terveellinen keskustelu rahapeliautomaattien hyödyistä ja haitoista. Pelisääntöjen selkeyttämisessä on viisasta varoa tekemästä äkkiratkaisuja puoleen tai toiseen.

Enemmistö suomalaisista haluaisi rajoittaa rahapeliautomaateilla pelaamista julkisissa tiloissa ja siirtää laitteet omiin erillisiin tiloihin. Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen kyselystä (Karjalainen, 31.8.) ja Karjalaisen omasta verkkokyselystä (3.9.). Vielä jyrkempää linjaa ajavat ne, jotka poistaisivat automaatit kokonaan kaupoista, kioskeilta, huoltoasemilta ja ravintoloista.

Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ei ole siirtämässä automaatteja erillisiin tiloihin (Karjalainen, 3.9.). Hänestä siihen ei ole tarvetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Peliongelmien vähentäminen on keskeinen peruste rajoittaa pelaamista. Ongelma on totta ja aito, mutta automaattien siirto ei ole ratkaisu.

Valtion monopoliyhtiön suojissa tapahtuvan pelaamisen tuotto käytetään hyviin tarkoituksiin. Tämä on toinen tärkeä ulottuvuus. Tuotolla tuetaan kulttuuria, tiedettä ja taidetta, liikuntaa ja nuorisotyötä. Osa tuotosta käytetään myös peliongelmien vähentämiseen.

Pelaamiseen on tulossa tunnistautumispakko, joka rajoittaa riskipelaamista. Tästä pitää saada kokemuksia ennen uusia muutoksia. Jos automaatit siirretään nurkan taakse piiloon, se ei helpota ikärajavalvontaa. Piilossa pelaaminen voisi tulla ongelmaisille entistä houkuttelevammaksi.

Vaikka kaupoissa ja huoltoasemilla löytyisikin erilliset tilat automaateille, vaatisi muutos lisätyötä valvontaan, johon kaikilla ei ole varaa. Automaatit ovat todella tärkeä tulonlisä useimmille huoltoasemille ja pienille kaupoille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa