Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Nuuskalle nollatoleranssinuorison urheiluun

  • Karjalainen
Pohjoiskarjalaiset urheiluseurat tekisivät todellisen ryhtiliikkeen, jos ne yhdessä sitoutuisivat nuuskan käytön nollatoleranssiin urheiluseurojen toiminnassa ja tilaisuuksissa. Kukaan ei nuuskaisi - eivät nuoret, valmentajat tai muu seuraväkikään. Käyttökieltoja on jo seuroissa, mutta laaja rintama puuttuu.

Esimerkin voima on suuri. Esimerkkiä otetaan joukkuekavereista ja valmentajista. Jos aikuiset nuuskaavat tai polttavat sähkötupakkaa, nuoret mieltävät sen sallituksi. Samoin se synnyttää harhaa ja vääriä mielikuvia, että nuuska tai sähkötupakka ei olisi niin vaarallista kuin perinteinen tupakointi.

Syöpäjärjestöjen mukaan nuuskan käyttöön tulee puuttua yhteisvastuullisesti, koska urheileville nuorille oma joukkue ja seura ovat lähes yhtä merkittävä, ellei jopa tärkeämpi kasvuympäristö kuin oma koti. Puhe nuuskan vaarallisuudesta ja nuuskattomuuden edistämisen tärkeydestä ei vakuuta nuoria, jos esimerkiksi valmentajien tiedetään käyttävän nuuskaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syöpäjärjestöjen tuoreeseen selvitykseen haastateltiin 16-17-vuotiaita salibandyn, jääkiekon ja jalkapallon pelaajia pääkaupunkiseudulta ja Oulun alueelta. Vaikka alueellinen otos on suppea, lienee tilanne sama koko maassa. Haastateltujen nuorten mukaan alaikäiset saavat nuuskaa helposti iästä ja asuinpaikasta riippumatta.

Nuuskaa ostetaan kavereilta, vanhemmilta sisaruksilta ja sosiaalisen median kautta. Nuorten mielestä käyttö on tiedettyä yleisempää myös valmentajien keskuudessa.

Aikuiset saavat itse päättää, mitä tekevät. Kyselyyn vastanneiden nuorten mukaan nuuska on nuorillekin käyttäjän oma asia, ja sitä pidetään muita päihteitä parempana vaihtoehtona.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa