Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Postin toimitusjohtaja käy vastahyökkäykseen

  • Karjalainen
Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen arvioi Maaseudun Tulevaisuuden (4.9.) haastattelussa, että Postin tekemistä tulevaisuuden ennusteista näyttää kirje- ja jakeluliiketoiminnassa toteutuvan pessimistisin kauhuskenaario. Malisen mukaan nykyisellä kehityksellä loppuu ensin Postin kirjeliiketoiminta ja lopulta myös lehtien jakelu.

Postista tosin tarkennettiin keskiviikkona, että Malisen lausuntoa on tulkittu väärin eikä Posti aio lopettaa lehtien jakelua niin kauan kuin asiakkailla on siihen tarvetta. Postin strategiana on pysyä vahvasti mukana lehtijakelussa, lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko tähdensi.

Malinen perustaa arvionsa muissa Pohjoismaissa jo aikaisemmin tapahtuneeseen muutokseen, joka on toteutumassa Suomessakin. Postin määrä vähenee kiihtyvään tahtiin, ja esimerkiksi tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla osoitteellisten kirjeiden jakelumäärä väheni 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Malisen mukaan kirje- ja lehtikuljetusten väheneminen on tehnyt vuosittain 70 miljoonan euron loven Postin nykyiseen, noin 1,6 miljardin euron liikevaihtoon ja Posti on joutunut seitsemän viime vuoden aikana korvaamaan noin puolen miljardin euron liikevaihdon menetykset sekä säästöillä että paketti- ja logistiikkapuolen uudella liiketoiminnalla. Kasvavilla pakettiliiketoimintamarkkinoilla se kohtaa kuitenkin kiristyvän kilpailutilanteen, jossa on mukana myös ulkomaisia toimijoita.

Postin toimitusjohtajan laskettelemat hätkähdyttävät madonluvut pitää nähdä sitä taustaa vasten, että valtionyhtiötä Postia syyllistetään nyt julkisuudessa niin sen pyrkimyksestä alentaa työvoimakustannuksiaan kilpailijoidensa tasolle kuin sen johdon palkitsemisjärjestelmästäkin. Erityisesti Malisen palkka on joutunut syyniin.

Malinen käy siis vastahyökkäykseen - mutta puhuu totta. Jos valtiovaltakin vain rajoittaa Postin toimintaa, kuten nyt tapahtui omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) toimesta, rahastaa Postia osingoilla eivätkä poliitikkojen kauniit puheet saa konkretiaa, kehitys tulee olemaan karua.

Sen estämisessä olennaista on, että kansalaiset tekevät päättäjille selväksi, mitä he Postilta odottavat ja missä muodossa kirjeensä ja lehtensä haluavat.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa