Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Metsä on aina tulevaisuusprojekti

  • Karjalainen
Metsänäyttely Silva avaa porttinsa tänään perjantaina 20-vuotisjuhlanäyttelyyn - ei katsomalla menneisiin vuosiin vaan varmana siitä, että Metsä vastaa huomiseen. Edellisessä näyttelyssä kaksi vuotta sitten oli teemana Metsä kutsuu huomiseen. Kahdessa vuodessa maailma on muuttunut ja vaikkei kaikin osin kovin lupaavaan suuntaan, niin suomalaisen metsätalouden ja -teollisuuden kannalta kuitenkin eteenpäin. Muutoksia on silti edessä, ja niitä on tehtävä.

Ilmastonmuutos haastaa suomalaistakin metsätaloutta, mutta haasteisiin vastaamiseen on yhä paremmat välineet. Muovin ja puuvillan korvaamisessa ja puurakentamisessa ovat metsäteollisuuden suurimmat mahdollisuudet, ja hakkuutavoissa käsillä suurimmat pohdinnat niin ilmaston, yleisen mielipiteen kuin kannattavuudenkin kannalta.

Metsän omistaminen ei ole hyväntekeväisyysprojekti yksittäiselle metsänomistajalle eivätkä metsänhoito, hakkuut ja metsäteollisuus yhdentekeviä yhdenkään suomalaisen kannalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsä on aina tulevaisuusprojekti, jossa minkä tahansa osasen aikaperspektiivi lasketaan kymmenissä vuosissa. Metsä ei ole koskaan valmis. Suojeltukin metsä muuttuu koko ajan.

Siksi Silva-näyttelyn ja koulujen välinen yhteistyö on erityisen tärkeä ja ilahduttava asia. Metsät tarjoavat monenlaista työtä, monenlaisista näkökulmista maailmaa katseleville. Pientilallisten ja metsien miesten poikia ei enää ole lähtemään metsiin ryskämään - eikä työ metsissä ole mitään ryskämistä.

Silva-näyttely tuokin metsän ja metsiin sidoksissa olevien töiden moninaisuuden keskelle kaupunkia, myös lasten ja nuorten ulottuville. Silva on monelle ensimmäinen mahdollisuus saada tietää, millaisia työmahdollisuuksia metsätalous ja -teollisuus tarjoavat ja millaisia tuotteita puusta tehdään.

Työn tekemisestä ei välttämättä peruskoululaisten kanssa puhuta, mutta tuntuman luominen onkin tärkeintä.

Silva tarjoaa luontevan paikan myös Sadonkorjuutapahtumalle, joka tuo lähituotannon kaupunkilaisten ihailtavaksi ja ostettavaksi. Näyttely tarjoaa perinteisesti ilmaiseksi kaikille jotain katseltavaksi ja halukkaille kotiin vietäväksi. Silva on vakiinnuttanut asemansa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa