Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Brexit-sekoilusta oppia koko muulle Euroopalle

  • Karjalainen
Kolme vuotta jatkuneessa brittien brexit-sekoilussa on myös myönteistä. Brexit on karu oppitunti siitä, millaisista asioista kansanäänestyksiä ei kannata järjestää. Loputtomalta ja pohjattomalta suolta vaikuttava vääntö kertoo toisenkin tärkeän seikan. Yhdenkään populistipuolueen missään maassa ei kannata rakentaa politiikkaansa EU:sta eroamisen varaan, eikä kansanäänestyksen tuloksellekaan.

Selväksi on käynyt, etteivät britit ymmärtäneet, mistä oli kysymys ja mitä siitä seuraa, kun kesäkuussa 2016 äänestivät EU-eron puolesta.

Nyt brexitistä on tullut poliittinen arvovaltakiista Britannian sisällä sekä brittien ja EU:n välille. Nykyinen pääministeri Boris Johnson haluaa kovan brexitin, EU-eron ilman sopimista ja sopua lokakuun lopusta alkaen. Se on ollut juonittelevan Johnsonin ainoa tavoite.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viikolla brittiparlamentin alahuone otti sille kuuluvan vallan ja isännän äänen. Parlamentti haluaa, että Johnson hakee EU:lta vielä uutta jatkoaikaa kovan brexitin välttämiseksi.

Kova brexit on huonoin vaihtoehto briteille ja koko Euroopalle. Tästä on laaja yksimielisyys. Britit eivät ole hyväksyneet neuvoteltua EU-erosopimusta. EU ei halua avata tai neuvotella sopimusta uusiksi. Näin brexitistä on tullut EU:llekin arvovalta- ja uskottavuuskysymys. Yksi arvoitus on, aukeaako solmu, jos EU tulee brittejä vastaan jossakin asiassa, joka on selitettävissä näennäisesti arkitotuutta suuremmaksi.

Britanniaan on tulossa ennenaikaiset parlamenttivaalit. Käsitys tästä yleistyy päivä päivältä. Johnson halusi vaalit lokakuulle, minkä parlamentti tyrmäsi. Parlamentin ylähuone sanoo oman muodollisen sanansa perjantaina. Sekään ei ole vielä lopullinen ratkaisu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa