Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Pääkirjoitus

Liikenteen verotukseen alueellista säätelyä

  • Karjalainen
Valtiovarainministeriö asetti työryhmän selvittämään liikenteen verotuksen uudistamisen tarpeita, mahdollisuuksia ja käytännön keinoja. Työryhmä sai tehtäväkseen selvittää myös alueellisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden toteuttamista.

Tämä on tärkeää Pohjois-Karjalan kaltaisille alueille, kun oma auto on välttämätön, välimatkat pitkät ja joukkoliikenne vähenee vähenemistään. Siksi liikenteen verotukseen tarvitaan alueellista säätelyä. Sen pitäisi koskea ainakin polttoaineiden ja ajokkien hankinnan verotusta.

Liikenneministeriöstä on aika ajoin väläytelty tiemaksuja. Käytännössä tiemaksut ovat mahdollisia ja järkeviä vain ruuhka-Suomen suurimmilla kaupunkiseuduilla, missä on eniten autoja ja liikennettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nopeita muutoksia nykyisten liikenneverojen epäkohtien korjaamiseksi ei ole luvassa tälläkään kertaa. Työryhmän työn on määrä valmistua maaliskuussa 2021. Sen jälkeinen päätöksenteko ja toimeenpano ottaa oman aikansa. Hallitus ja eduskuntakin vaihtuvat.

Jotakin on kuitenkin tehtävä. Hyvä, että hallitus pistää työn liikkeelle heti. Nimittäin nykymenolla ei saavuteta liikenteen ilmastotavoitteita eikä turvata riittäviä vuosittaisia liikennetuloja valtiontaloudelle.

Suomi on sitoutunut vähentämään liikenteen päästöjä merkittävästi. Tavoitteen mukaan päästöt pitäisi puolittaa vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Keskeinen keino on lisätä sähköautojen määrää ja uudistaa vanhaa, eniten päästöjä tupruttavaa autokantaa. Myös biokaasulla käyvien autojen uskotaan yleistyvän, jos vain niiden tankkausasemia saadaan lisää. Sähköautojen nopea yleistyminen vaatii ajokkien hankintahintojen kohtuullistamista. Siihen voi vaikuttaa verotusta muokkaamalla ja hankintatuella.

Yhtä lailla harkittavaksi tulee sähköauton lataussähkön verottaminen, vaikka sen erottaminen muusta sähkönkulutuksesta onkin teknisesti hankalaa. Jos sähköautot yleistyvät ja lataussähkö pannaan verolle, niin laskeeko vastaavasti ja suhteellisesti perinteisten polttoaineiden verotus?

Työryhmä selvittää myös muutoksia liikenteen työsuhde-etuuksien verotukseen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi työnantajan tarjoaman ilmaisen parkkipaikan verolle panemista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa