Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Kolin vetovoimaa tuettava kaikin keinoin

  • Karjalainen
Kolin kansallispuiston suosio ympärivuotisena käyntikohteena on noussut paljon suuremmaksi kuin puistoa perustettaessa 1990-luvulla arvioitiin. Kolilla ei ole osattu varautua 200 000 vuosittaiseen kävijään eikä vaatimuksiin liikenteen ja pysäköinnin sujumisesta. Myös muita palveluja on kohennettava, samoin kansallispuiston reitistöjä ja nuotiopaikkoja.

Kun kokonaisuus on kunnossa, se tukee Kolin vetovoimaa ja sen kasvamista. Tänä vuonna kävijämäärä nousee yli 200 000:een.

Hyvä, että parkkipaikkapulaan on vihdoin havahduttu. Asia on yksiselitteinen. Omistajan ja haltijan täytyy järjestää asia kuntoon mahdollisimman nopeasti. Vastuulliset tahot ovat ympäristöministeriö ja Metsähallitus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pysäköintiratkaisun suunnittelun, alustavan kustannusarvion ja toteutuksen aikataulun odotetaan selkiintyvän tulevan talven aikana.

Pysäköintihalli tai parkkiluola täytyy tehdä mahdollisimman lähelle keskeistä Ukko-Kolin hotellia. Parkkikentän tekeminen kansallispuiston ulkopuolelle Ylä-Kolintien varrelle olisi vain näennäisratkaisu.

Kun rakennetaan kansallispuistoon, se vaatii monien näkökulmien yhteensovittamista, myös etenkin ympäristön ja luonnonsuojelun. Hanke on normaalia hankalampi, mutta ei mahdoton. Toteutus voi nopeutua, jos valtio löytää hankkeeseen liiketoiminnallisia kumppaneita.

Joensuulainen ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) on lupaillut lisää rahaan Kolin reittien kunnostukseen. Jokohan Kolin poluille saadaan pitkiä portaita, joita on tehty tunturikohteisiin, viimeksi Saanalle? Portaat varjelevat arkaa luontoa kulumiselta ja helpottavat retkeilijöiden liikkumista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa