Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Kulmunilla ei ole paljon aikaa lunastaa odotukset

  • Karjalainen
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni säilytti viime viikkoina saavuttamansa etumatkan keskustan lauantaisen puoluekokouksen puheenjohtajaäänestykseen saakka. Kulmuni valittiin keskustan puoluejohtajaksi 1 092 äänellä, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen sai tyytyä 829 ääneen.

Kulmunin saama ääniosuus, 57 prosenttia, vastasi ennakko-odotuksia ja ennen puoluekokousta tehtyjen kyselytutkimusten tuloksia. Vaikka Kulmuni on puolueensa varapuheenjohtaja ja Kaikkosen tapaan ministeri, 32-vuotiaana toisen kauden kansanedustajana hän edustaa useimmille keskustalaisille sitä uutta alkua, jota he ovat puolueen roiman eduskuntavaalitappion jälkeen peräänkuuluttaneet.

Kaikkonen onnistui tunteisiin vetoavassa puoluekokouspuheessaan, mikä todennäköisesti teki äänestystuloksesta tiukemman kuin se olisi muuten ollut. Ehdokkaiden välillä ei kuitenkaan ole siinä määrin merkittäviä linjaeroja, että keskusta olisi puoluekokouksen jälkeen jakautunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennemminkin puoluekokouksessa vallitsi hyvin yhtenäinen henki, ja ilmeisen monilla keskustan puoluekokousedustajilla oli jopa äänestyshetkeen asti vaikeuksia päättää, kummalle pääehdokkaalle äänensä antaisi.

Kulmuni viljeli puheenjohtajakamppailun aikana runsaasti iskulauseita uudistumisesta, osallistamisesta ja uskon palauttamisesta, joista keskustaväki odottaa pikaisesti uudelta puheenjohtajaltaan konkreettisia näyttöjä. Kulmuni on luvannut kerätä seuraavan kahden viikon aikana puolueensa kentältä ja puolue-elimiltä ideoita, joiden pohjalta hän rakentaa itselleen 100 päivän ohjelman.

Suurin piirtein sen verran aikaa Kulmunilla on osoittaa puolueväelleen, että keskustan kannatus voi hänen johdollaan kääntyä uuteen nousuun. Se vaatii keskustan tavoitteiden kirkastamista, mikä ei ole helppo tehtävä hallitusvastuussa - eikä etenkään, jos Kulmuni ottaa itselleen puolueensa raskaimman, valtiovarainministerin salkun tilanteessa, jossa talouskasvu on hidastumassa ja oppositio tulee panemaan hallituksen koville sen lupauksista.

Seuraavien kuukausien puoluekannatusarviot määrittävät nyt sen, onko Kulmuni lyhytaikainen välikauden puoluejohtaja vai jatkaako keskusta ensi kesän puoluekokouksen jälkeenkin hänen johdollaan seuraaviin vaaleihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa