Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Eräpartion sijaintipaikan oltava Pohjois-Karjalassa

  • Karjalainen
Niin suden, karhun kuin ahmankin kannat ovat vahvistumassa. Takaisin itselleen tilaa ottavien petoeläinten ja ihmisten yhteiselo ei ole ollut sujuakseen, ja kaikkein vaikeinta se on ollut suden ja ihmisen välillä.

Sudella on monta mainehaittaa kannettavanaan todellisista vahingonteoista ylivuosisataiseen stigmaan lasten syöjänä (Yle Uutiset, 5.9.), jota monenlaiset sadut ja tarinat yhä vahvistavat. Susi on kuitenkin EU:n luontodirektiivin perusteella Suomessa tiukasti suojeltu laji, joten sen kanssa on totuteltava elämään, haluttiinpa tai ei.

Suteen joutuvat ottamaan kantaa yhä useammat ihmiset kannan vahvistuessa ja susien laajentaessa reviireitään uusille alueille. Periaatteellinen näkemys hienoista luonnon eläimistä saattaa olla helpompi kuin todellinen eläminen samoilla seuduilla uusien villieläinten kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alkamassa olevalla EU:n susihankkeella on tavoitteena parantaa ihmisen ja suden yhteiseloa, joskaan kaikkien mieliin ei ole hankkeen toinen tavoite, susikannan vahvistaminen (Karjalainen, 6.9.). Viisivuotiseen hankkeeseen voidaan panna kuitenkin paljon toivoa nykytilanteen korjaantumiseksi.

Yksi tosiasia on, että susien kanssa on opittava elämään, niitä on ja niitä on koko ajan jonkin verran enemmän. Toinen on, että ennaltaehkäisy on ainoa toimiva keino sekä vahinkojen ehkäisemiseksi että susivihan ja -pelon lieventämiseksi. Tässä Suomen riistakeskuksen uudet suunnittelijat kykenevät tekemään paljon, mutta vain yhdessä metsästäjien kanssa.

Metsästäjien ja viranomaisten, kuten Luken, välinen epäluulo on saatava purettua. Vain siten päästään eteenpäin.

Hankerahoilla Metsähallitus ja Itä-Suomen poliisi perustavat yhteisen eräpartion. On vallan kummallista, että sen sijaintipaikaksi suunnitellaan Pohjois-Savoa. Näin ei saa käydä. Ylä-Savossa on salametsästyksestä ongelmia, mutta se tai mikään muukaan ei voi olla eräpartion sijoittamisperuste. Pohjois-Karjala on suden ja myös karhun perusasuinaluetta.

Susivahingot, kuten metsästyskoirien päätyminen suden suuhun, eivät ole mikään yhdentekevä asia. Niihin on suhtauduttava vakavasti.

Susisuunnittelulla pitää pureutua myös niin ihmisten kuin susienkin turvattomuuden tunteeseen.

Sudelle on kyllä Suomessa tilaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa