Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Pääkirjoitus

Renkaiden huonon kunnon riski jää huomaamatta

  • Karjalainen
Tällä viikolla vietetään perinteistä jokasyksyistä Rengasratsia-kampanjaa. Sen tärkein viesti kehottaa autoilijoita tarkistamaan ajokin kesärenkaiden syyskunnon. Renkaissa on oltava riittävästi pitoa eli urasyvyyttä.

Viime syksyn kampanjassa tarkastettiin renkaat yhteensä noin 6 000 autosta yli 30 paikkakunnalla. Päällimmäinen havainto oli hyvinkin myönteinen. Suomen autokanta nuorenee ja autojen renkaat olivat paremmassa kunnossa kuin kertaakaan 20 vuoden seurannan aikana.

Rengasratsioissa eri puolilla maata havaittiin, että huonokuntoisilla renkailla ajaa enää joka kymmenes autoilija, kun pahimmillaan osuus on ollut lähes 25 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Autorengasliiton mukaan renkaiden kunnossa on alueellisia eroja. Pohjois-Karjalassa liikenteessä oleva autokanta on keskimääräistä vanhempaa. Tämä näkyy myös renkaiden kunnossa. Pohjois-Karjalassa ajetaan keskiarvoa huonommilla renkailla. Tilanne on sama Pohjanmaalla sekä Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Renkaiden kunnon yleinen paraneminen on myönteistä liikenneturvallisuuden kannalta, mutta samalla on noussut esiin uusi riski. Monet ajavat renkaansa huomaamatta huonoon kuntoon, kun ajokki pelaa muutenkin moitteitta. Viime syksyn rengasratsioissa huomattiin, että vain joka neljäs kuljettaja tiedosti renkaidensa kunnon.

Mikä neuvoksi? Renkaiden kulumista täytyy tarkkailla säännöllisesti myös ajokauden aikana. Riittävä urasyvyys on helppo varmistaa kahden euron kolikolla, jonka ulkoreunus on neljän millimetrin levyinen. Riski on myös siinä, että tutkimusten mukaan sadekeli ei juuri vaikuta turvaväleihin, eikä keskinopeuksiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa