Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Uhkana veronkorotuksia ja investointien jarrua

  • Karjalainen
Kuntien talous on kuralla enemmän kuin mitä vielä keväällä uskoteltiin. Uhkaa lisää epätietoisuus siitä, mitä kuritusta hallituksen budjettiriihestä on tulossa kunnille. Kunnat laskevat paljon sen varaan, että hallitus toteuttaa täysimääräisesti ja viivyttelemättä valtiovarainministeriön esittämät 1,1 miljardin euron valtionosuuksien lisäykset kunnille.

Nyt näyttää, että Joensuun kaupungin tämän vuoden taloudenpito painuu pakkaselle (Karjalainen, 17.9.) jopa 13 miljoonaa euroa. Se on melkein kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin kesällä tehty alijäämäennuste. Alijäämästä on tulossa vuosituhannen suurin. Vuonna 2012 alijäämää oli 10,7 miljoonaa euroa.

Silloin kaupungin päättäjät ryhtyivät ripeisiin talouden oikaisutoimiin, joilla kurssia saatiinkin käännetyksi. Nyt paniikkiratkaisuihin ei ole tarvetta, rauhoittelee Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupunginvaltuusto kokoontuu talousseminaariin ensi viikolla. On yllätys, jos esille ei nouse harkinta kuntaverojen korottamiseksi ja miljoonainvestointien jarruttamiseksi. Löysällä velkarahalla ei kannata paikata vuotavaa venettä. Menot täytyy sopeuttaa tuloihin.

Joensuu ei ole poikkeus. Suurin syy kuntien tämänhetkisiin talousvaikeuksiin on, että kunnat yliarvioivat kuluvan vuoden verotulokehityksen ja mitoittivat menobudjettinsa sen mukaan. Verotulot jäävät vajaaksi, mutta menot ovat jopa ennakoitua suuremmat.

Yleensä loppuvuoden hyvä verotulokertymä paikkaa vajetta ja parantaa kuntien taloustilannetta. Nyt taloushätää pahentavat kuntien ja valtion verohallinnon välisen rahaliikenteen muuttuneet käytännöt, joiden vaikutusta ei ole kyetty ennakoimaan riittävästi. Kunnat saavat verotuloja jälkijättöisesti. Kun menoja ei voi vähentää nopeasti, on talousvajetta jouduttu paikkaamaan ottamalla lisää lyhytaikaista velkaa, mikä ei ole kestävä tie. Naapurissa tilanne on vielä huonompi.

Kuopion kaupunki aloittaa yt-neuvottelut henkilöstönsä kanssa (Savon Sanomat, 17.9.). Tavoite on leikata pysyviä menoja kahtena seuraavana vuotena yhteensä 10 miljoonaa euroa. Henkilöstön vähennystarve on enintään 200 työntekijää. Kovia lukuja ja kovia keinoja.

Vaikea taloussyksy tulee myös Kontiolahteen ja Liperiin, jotka ovat sitoutumassa valtaviin kouluhankkeisiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa