Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Pääkirjoitus

Joensuun päättäjille kovin syksy 20 vuoteen

  • Karjalainen
Joensuun kaupungin päättäjillä alkaa tänään maanantaina rankka syksy, kun kaupunginhallitus päättää koko henkilöstöä, noin 2 900 työntekijää koskevan yt-menettelyn aloittamisesta. Siihen pakottaa velvoite tasapainottaa kaupungin talous ensi vuodeksi ja seuraavillekin vuosille.

Urakkaa voi suhteuttaa syksyn 1998 tilanteeseen Joensuussa. Kaupunki oli silloinkin suurissa talousvaikeuksissa. Menot olivat tuloja suuremmat. Kaupungilla oli 3 300 työntekijää. Silloin kaupunki kertoi tavoitteeksi poistaa palkkalistoilta kolmessa vuodessa 300 työntekijää.

Irtisanomiset jäivät lopulta muutamiin kymmeniin, kun kaikki muut mahdolliset keinot käytettiin ensin. Väkeä pantiin eläkkeelle sekä osa-aikatöihin, ja kaupunki ulkoisti siihen saakka itse tekemiään palveluja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sellaisia olivat silloiset 90-luvun markka-ajan sopeuttamiset ja kestävien talousratkaisujen hakemiset. Sama on edessä uudelleen nyt. Kaikki kivet käännetään, sanoo kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, ja irtisanomiset ovat viimeisin vaihtoehto (Karjalainen, 27.9.).

Kuntaliitoksista huolimatta kaupungilla on nyt vähemmän työntekijöitä kuin 90-luvulla. Suuri osa työntekijöistä siirrettiin Siun soten palvelukseen. Nyt säästötavoite vastaa kaikkiaan noin 160 henkilön palkkakustannuksia.

Joensuun kaupungin menoista noin 60 prosenttia menee Siun sotelle. Myös Siun sote joutunee matokuurille, eikä yt-kierros olisi yllätys. Siun soten esitys kuntien ensi vuoden maksuosuudeksi on jälleen suurempi kuin mihin monilla kunnilla on käytännössä varaa.

Yllätys ei ole sekään, jos Joensuu saa yt-kierrokselleen seuraajia maakunnassa. Esimerkiksi Kontiolahti ja Liperi ovat kasvavissa paineissa. Edessä ovat jätti-investoinnit koulukeskuksiin, mutta tulokehitys laahaa, kun taas menot kasvavat väistämättä.

Kunnissa kasvaa houkutus veronkorotuksiin ja velanoton paisuttamiseen. Ne toisivat vain hätäapua. Tosin Joensuussakin on ensi vuoden budjettikehyksissä kirjaus: käyttötalousmenot sopeutetaan niin, että verotus ei kiristy verrokkikaupunkeja enempää.

Monet noista verrokkikaupungeista ovat samassa tilanteessa kuin Joensuu, osa suuremmissakin talousvaikeuksissa. Esimerkiksi Kuopio käynnistää yt-kierroksen 180 henkilötyövuoden vähentämiseksi. Sama suuri revohka on käynnissä Kouvolassa ja Vaasassakin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi