Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Hanhien ja joutsenten metsästys harkittavaksi

  • Karjalainen
Valkoposkihanhien ja joutsenten kiivain syysmuutto on juuri nyt, tai ehkä jo vähän ohikin. Tunnettu lintuharrastaja Markku Halonen arvioi, että Rääkkylän Oravilahdella viettää muuttomatkan lepotaukoa parhaillaan satatuhatta lintua (Karjalainen, 30.9.). Lisäksi valtavia lintukarjoja on nähty pelloilla Kiteellä, Tohmajärvellä, Värtsilässä ja myös Joensuun seudulla.

Linnut ruokailevat pelloilla, tankkaavat rankkaa matkaa varten. Viljelijöille aiheutuu vahinkoa ja kiusaa. Valtio korvaa haittoja viljelijöille. Lintujen jätökset ärsyttävät myös muita kuin maanomistajia kesä kesältä enemmän, kun valkoposkihankien määrä kasvaa.

Määrä kasvaa, koska valkoposkihanhikantaa ei voi laillisesti harventaa. Suomessa on tyydyttävä lintujen pelotteluun ja hätistelyyn. Sekin maksaa ja vaatii energiaa, sillä linnut vaikuttavat tottuvan erilaisiin karkotuskeinoihin. Pelottelulta ja karkottimilta menee teho nopeasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niinpä vuosi vuodelta kasvaa paine valkoposkihankien ja laulujoutsenten metsästyksen aloittamiseksi. Sinänsä kummankin linnun kasvanut kanta kestäisi harkitun metsästyksen. Kantojen harventaminen vähentäisi vahinkoja ja liennyttäisi lintujen ihmisille aiheuttamaa suuttumusta. Ratkaisu ei ole kuitenkaan yksinkertainen.

Valkoposkihanhi ja laulujoutsen ovat rauhoitettuja ja EU:n tiukassa suojelussa. Suomikaan ei voi kansallisella päätöksellä aloittaa niiden metsästystä. Kokonaishyötyä ja -haittoja punniten olisi syytä käynnistää uusi harkinta nykymenettelyn muuttamiseksi. Viimeksi kesällä ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) esitti valkoposkihanhien rauhoituksen purkamista ja lajin lisäämistä metsästettäväksi riistalinnuksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa