Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Pääkirjoitus

Taisteluun kammottavia madonlukuja vastaan

  • Karjalainen
Tilastokeskuksen väestöennuste ei yllättänyt ketään, niin kamala kuin se onkin. Kansa vanhenee ja kuolee pois, lapsia ei synny, eikä maahanmuutto riitä korvaamaan kuilua. Pohjois-Karjalassa moni kunta menettää parissakymmenessä vuodessa neljänneksen väestään, eikä pitkän päälle edes Joensuun voima enää jaksa kantaa (Karjalainen, tänään).

Mitä tehdään? Luovutetaanko vai taistellaan?

Niin ennusteita kuin Tilastokeskuksen luvut ovatkin, ne perustuvat tämänhetkisiin ja erityisesti menneisiin trendeihin. Aivan päälaelleen kehitys ei muutu, ellei jotain todella mullistavaa maailmassa tapahdu, mutta hanttiin pahimmille ennusteille voidaan panna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tässä on onnistuttu Pohjois-Karjalassa aiemminkin.

Väen määrän kanssa vähintäänkin yhtä suuri merkitys on sillä, kuinka suuri osa ihmisistä on työssä. Koska yhä vanhempia vanhuksia on koko ajan enemmän, laajalla skaalalla mitatun keski-ikäisten polven on oltava töissä. Kellään ei ole varaa jättäytyä työelämän ulkopuolelle ja ennen kaikkea, ketään ei ole varaa sulkea työelämän ulkopuolelle.

Tähän kehitykseen Pohjois-Karjalan on syytä etsiytyä mallimaakunnaksi. Jokaiseen tarjolla olevaa projektiin on tartuttava hanakasti kiinni, ja itse on luotava uusia keinoja ja tapoja. Valtiovallan on puolestaan oltava valmis luomaan tähän resursseja, ja tähän suuntaan on alettu jo edetäkin.

Työperäisen maahanmuuton varaan lasketaan koko Euroopassa, sillä väestön vanheneminen on maanosan yhteinen ongelma. Kisa on Suomelle vaikea. Saatavuusharkinnasta joudutaan luopumaan, mutta samalla on kehitettävä tasa-arvoisen palkkapolitiikan valvontaa. Tässä on menty eteenpäin, mutta ei suinkaan riittävästi.

Yksi peruspilari on nuorten hyvä kouluttaminen, toinen kaikkien kelpuuttaminen työelämään. Nimi tai ihonväri eivät voi olla työhönoton este, ja suomen oppimista on aidosti tuettava. Työelämään on kelpuutettava myös ne, joiden älykkyys ei ole maisteri- eikä fyysinen kunto teräsmiestasoa.

Pohjois-Karjalassakin on suuri työntekijäreservi. Työhaluja on niin maahanmuuttajilla kuin vajaatyökykyisillä, kunhan reitit työhön avataan. Elinvoima on pidettävä yllä entistä pienemmällä väkimäärällä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi