Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Pääkirjoitus

Painetusta viikkolehdestä vahvaksi monimediaksi

  • Karjalainen
Tänä keskiviikkona tulee kuluneeksi 145 vuotta siitä, kun Karjalainen alkoi ilmestyä säännöllisesti. Vuodesta 1874 vuoden 1917 loppuun saakka lehti ilmestyi nimellä Karjalatar, ja aluksi se ilmestyi kerran viikossa perjantaisin ensimmäisen päätoimittajan Henrik Piipposen, sittemmin Joensuun Kirjapaino Oy:n painamana.

Vuonna 1899 Joensuuhun perustettiin Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oy (nykyinen PunaMusta Media Oyj), joka alkoi julkaista Karjalattaren kanssa kilpailevaa lehteä. Vuonna 1918 kilpailevat kirjapainot yhdistyivät, ja seuraavana vuonna Pohjois-Karjalan Kirjapaino alkoi julkaista yksinomaan tätä nimensä Karjalaiseksi muuttanutta sanomalehteä.

Siinä, missä Karjalainen juhlii tänään 145-vuotisuuttaan, konsernimme emoyhtiö PunaMusta Media sekä painotalomme PunaMusta Oy juhlivat tänä vuonna siis 120-vuotista taivaltaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuonna 1886 Karjalatar alkoi ilmestyä kahdesti ja vuonna 1894 kolmesti viikossa. Nelipäiväiseksi Karjalainen muuttui vuonna 1918 ja lisäsi myös sen jälkeen ilmestymispäiviään niin, että vuonna 1955 se alkoi ilmestyä painettuna viikon jokaisena päivänä, kuten se ilmestyy edelleenkin.

Painettu sanomalehti on säilyttänyt vahvan asemansa mediamarkkinoilla hämmästyttävän pitkään ja on vahva vielä tänäänkin. Digitaalinen murros yhdistettynä painetun lehden jakelun huomattavaan kallistumiseen on kuitenkin murtanut tätä sen valta-asemaa, ja jos kaiken jaettavan postin jakelun yhdistämisessä yhteiseen aamukantoon ei edistytä, painetut päivälehdet joutuvat vetäytymään maakuntakeskuksiin ja lopulta myös vähentämään ilmestymispäiviään.

Digitaalinen murros on samalla kuitenkin myös uusi mahdollisuus sanomalehdille, myös nuorimpien ikäluokkien tavoittamiseen. Sanomalehtien Liiton viime kuussa teettämän Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan sanomalehtien digitaaliset palvelut ovat nuorten aikuisten pääasiallinen uutisten lähde ja tältä osin selvästi edellä muita medioita.

Karjalainen on tänään 145-vuotiaana juuriaan ja painettua lehteään ylenkatsomatta vahvasti monikanavainen julkaisu, jonka digitaaliset sisällöt ja palvelut tarjoavat runsaasti lisäarvoa myös painetun lehden lukijoille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi