Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Urpilainen voi varautua tiukkoihin vuosiin

  • Karjalainen
Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) oli tiistaiaamuna uuden työnantajansa, Euroopan kansan tentattavana. Kansaa edusti tällä kertaa EU-parlamentin kehitysvaliokunta; jo aiemmin Urpilainen läpäisi oikeusvaliokunnan kuulemisen.

Tulevan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutuu vaihtamaan komissionsa kokoonpanosta Unkarin ja Romanian komissaarit, mutta Jutta Urpilaisella ei ongelmia ole - ei ainakaan tässä vaiheessa.

Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina Urpilaisella ei kuitenkaan ole edessä helppo eikä mikään näkymättömän rivikomissaarin viisivuotiskausi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Afrikka-, siirtolais- ja pakolais- sekä kehitysyhteistyöasiat tarjoavat kosolti tarttumapintaa Euroopan populistipuolueille, eivätkä ne takuulla jätä sitä käyttämättä. Kreikka-kriisin aikaisena Suomen valtiovarainminiterinä hän sai sylkykupin roolista oppia ja esimakua. Suomessakin erityisesti perussuomalaisten riveissä teroitetaan jo sanan säilää Urpilaisen henkilön ja hänen tekemistensä mollaamiseksi.

Monet merkit viittaavat siihen, että vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen Turkki-sopimuksen rauhoittama Euroopan pakolaistilanne on jälleen kiristymässä. Tulijat on padottu Turkkiin ja Pohjois-Afrikkaan.

Nyt pakolaiskeskukset niin Kreikassa kuin Italiassakin ovat täyttymässä uudestaan yli äyräidensä, ja EU-maiden tasaisesta taakanjaosta pakolaiskysymyksestä tuskin vakavasti edes haaveillaan. Aiemmatkin sopimukset ovat olleet katteettomia.

Jutta Urpilaisen käteen on päätymässä todella raskas salkku mitattiinpa sitä millä mittarilla tahansa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa