Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Yksimielisyys tukiasiassa taitaa jäädä haaveeksi

  • Karjalainen
Pääministeri Antti Rinne (sd.) oli sunnuntain Ylen Pääministerin haastattelutunnilla ylen optimistinen sen suhteen, että oikeusvaltioperiaate ja EU-rahoitus saataisiin kytkettyä toisiinsa Suomen puheenjohtajakaudella uudeksi ohjelmakaudeksi. Vierailu Unkariin osoitti, miten pitkä matka teoriasta on käytäntöön tässäkin asiassa.

Unkari toki periaatteessa tunnustaa asian tärkeyden. Ongelma on siinä, ettei maa pääministeri Viktor Orbánin johdolla näe eikä ainakaan tunnusta, että omassa toiminnassa olisi ongelmia. Orbánin mukaan Suomen esittämä ehdollisuuden rajaaminen kuulostaa poliittiselta iskulauseelta (HS, 2.10.).

Tämä taas kuulostaa loogiselta puheelta populistipoliitikon suusta: paha unioni jälleen uhkaa Unkarin itsemääräämisoikeutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Unkari tuskin tulee hyväksymään ehdotusta tukirahojen leikkaamisesta sen johdosta, että jokin maa ei noudata hallinnossaan ja oikeuslaitoksessaan EU:n perusperiaatteita. Se olisi Orbánin taholta sekä oman että oman maan oksan sahaamista. Samalla Orbán antaisi kaikki aseet opposition käteen.

Orbánin politiikan ydintä on maksimaalisten EU-tukien kuittaaminen ja samalla unionin syyttäminen maan olevista ja kuvitelluista vaikeuksista. Ison osan EU-tuista on jäljitetty päätyneen ei suinkaan sinne, minne se on tarkoitettu ja myönnetty, vaan yksityisiin taskuihin, jotka usein ovat lähellä Orbánin omia ja vähintäänkin hänen tukijoidensa taskuja.

EU-rahalla on tehty monenlaista pompöösiä rakentamista Orbán-kultin tukemiseksi.

Unkari pystyy yksin kaatamaan haaveet tuki­leikkauksista kaltaisiltaan mailta, mutta vanavedessä kulkevat myös Puola ja Tshekki.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa