Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Pääkirjoitus

Kouluterveydenhuoltoon vihdoin enemmän tekoja

  • Karjalainen
Suomalainen yhteiskunta on joka päivä maailman turvallisimpia, samoin suomalaiset koulut. Tästä ei saa missään oloissa tinkiä, vaikka tiistainen veriteko kuopiolaiskoulussa järkyttikin yhteisiä tuntemuksia koko maassa.

Elämä jatkuu. Viranomaiset selvittävät, mitä tapahtui ja miksi. Oikeuslaitos huolehtii epäillyn syyttämisestä ja tuomitsemisesta. Myös yhteiskunnan on reagoitava, mutta kaikenlaisia ylilyöntejä varoen mahdollisissa uusissa koulujen turvajärjestelyissä tai lakimuutoksissa.

Parasta, mitä Kuopion ta­paus voi saada aikaan, on että päättäjät vihdoin panostavat kouluterveydenhuoltoon enemmän tekoja kuin puheita. Lisää rahaa ja työntekijöitä. Lisää nuorten pahoinvoinnista kyseleviä, luotettavia kasvoja ja kuuntelevia korvia. Lisää ennaltaehkäisevää työtä ruohonjuuritasolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaiken tuon olisi pitänyt jo tapahtua, kun tiedossa ovat suomalaisnuorten jatkuvasti lisääntyneet mielenterveyshäiriöt.

Koulut ja eri viranomaiset ovat ottaneet opiksi Suomen aiemmista kouluampumisista. Varautumista ja turvallisuussuunnittelua on lisätty, samoin harjoittelua. Eri viranomaisten nopeaakin yhteistyötä ja -toimintaa on kehitetty. Kuopion tapaus on hyvä esimerkki, sillä yhteistyö näytti toimivan hyvin.

Myös tiedottamista on parannettu. Se on tärkeää, sillä kasvoton väkivalta herättää aina ja heti pelkoa laajemmallakin kuin tapahtuman paikkakunnalla. Poliisi tiedotti mahdollisimman nopeasti, että Kuopion hyökkäyksestä epäilty on syntyperäinen suomalainen. Näin rajattiin pois mahdollisuuksia aiheettomaan ulkomaalaiskaunaan ja vihapuheisiin.

Kuopion kouluhyökkäys on raukkamainen rikos, olipa taustalla mitä tahansa. Samalla se on raadollinen muistutus, että myös kouluihin ja oppilaitoksiin kohdistuu piilevää väkivaltaa, joka voi purskahtaa raakuuksiin melkein milloin tahansa. Päiväkotien ja koulujen väkivallatonta turvallisuutta on vaalittava herkeämättä ja yhteisöllisesti. Siinä on oma vastuunsa jokaisella. Lähimmäisistä ja tuttavista täytyy pitää huolta niin hyvinä kuin huonompinakin päivinä.

Kodeissakin täytyy puhua Kuopion kouluhyökkäyksestä. Pienimpiä lapsia kannattaa varjella järkyttäviltä uutisilta ja yksityiskohdilta. Tärkeää on pohtia yhdessä hyvää ja pahaa, suruja ja pelkoja ja vastata lasten kysymyksiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi