Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Kotitalouksien velkariskiin puututaan uusilla rajoitteilla

  • Karjalainen
Suomalaisten kotitalouksien kasvaneeseen velkaantumisriskiin halutaan puuttua säätämällä uusia ja tiukempia rajoitteita. Muutoksia ei ole tulossa heti vaan aikaisintaan vuoden 2021 alusta. Lausuntokierros esitetyistä muutoksista on vasta alkamassa.

Uudistusten pääsävel on sopeuttaa hakijan lainan saanti kotitalouden nettovuosituloihin. Uutta lainaa saisi korkeintaan 4,5 kertaa vuositulojen verran. Jos lainaa hakee esimerkiksi asunnon ostoon, otetaan määrittelyssä huomioon kaikki velat, myös kulutusluotot.

Asuntolainan takaisinmaksuaika olisi enintään 25 vuotta. Näin haaveet Ruotsin mallin mukaisista jättipitkistä laina-ajoista voidaan unohtaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajoituksia tulisi myös taloyhtiölainoihin, joista on viime vuosina tullut lisääntyvä houkutin asuntokauppaan. Taloyhtiölainan osuus koko kauppahinnasta yhdistettynä heti alkaviin lyhennysvapaisiin saattaa hämärtää ostajan käsityksiä asumisen todellisista kuukausikustannuksista. Lainakattoa kiristetään, takaisinmaksuaikaa lyhennetään ja lyhennysvapaat poistetaan alkuvuosilta.

Viime vuosina suomalaiset kotitaloudet ovat velkaantuneet kiihtyvällä tahdilla, ja maksuhäiriöitä on ennätyspaljon. Kotitalouksilla on velkaa enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Siksi myös EU:n taholta on kiinnitetty huomiota ja huolta suomalaisten velkaantumisriskiin.

Uudet esitykset ovat tarpeen, ja niiden suunta tervehdyttävä. Silti esimerkiksi tiukasta vuositulorajasta kiinni pitäminen voisi estää lainan saamisen pienituloiselta, jolla kuitenkin olisi muuta varallisuutta velkansa vakuudeksi. Tähänkin tarvitaan maalaisjärkistä joustoa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa