Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

PS:n selvä johtoasema alkaa olla uusi normaali

  • Karjalainen
Perussuomalaiset (PS) on vahvistanut asemaansa kannatukseltaan suurimpana puolueena, kun taas jo viime vuodenvaihteesta alkanut päähallituspuolue SDP:n kannatuksen alamäki jatkuu. Hallituspuolueista vain vihreät on kyennyt vahvistamaan kannatustaan viime eduskuntavaaleista.

Nämä ovat keskeisimmät muutokset puoluekannatuksissa Yle uutisten (3.10.) Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan. Tämän tuoreen puoluekannatusarvion mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt 20,9 prosenttia, kokoomuksen 17,1, SDP:n 15,6, vihreiden 14,5 ja keskustan 12,8 prosenttia.

Edellisestä, noin kuukauden takaisesta vastaavasta Ylen kannatusmittauksesta SDP on pudonnut 1,3 prosenttiyksikköä ja keskusta noussut 1,2 prosenttiyksikköä. Muut tämän lyhyen ajanjakson muutokset kannatuksissa eivät ole merkittäviä, mutta perussuomalaiset lyö nyt pöytään suurimmat kannatuslukunsa koskaan Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella: 20,9 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun eduskuntavaalien jälkeen yleisesti todettiin, että Suomessa ei ole enää kannatukseltaan suuria puolueita vaan useampia keskikokoisia, niin tältä osin on tapahtunut muutos.

Suomessa on yksi yli 20 prosentin kannatuksen puolue, perussuomalaiset, jonka kaula muihin on jo suuri ja koko ajan suurentumassa. Sen sijaan entiset suuret puolueet ovat vajonneet keskikastiin. Perussuomalaisten vahva kärkiasema alkaa vaikuttaa pysyvältä uudelta normaalilta.

Keskustan kannatuksen nousu edellisestä mittauksesta luo sille uskoa puheenjohtajavaihdoksen ja poliittisen suunnanmuutoksen onnistumisesta mutta ei tee sille vielä kesää synkkenevän syksyn keskelle. Keskustan kannatus on kuitenkin vielä prosenttiyksikön pienempi kuin sille katastrofaalisen huonoissa eduskuntavaaleissa.

Kun eduskuntavaalitulokseen verrattuna perussuomalaiset ja sen vastavoimaksi mielletty vihreät ovat selvästi nousseet, kokoomus pitänyt asemansa sekä keskusta ja SDP pudonneet, näyttää tilanne siltä, että perussuomalaiset kerää kannatusta tasaisesti kaikista muista puolueista ja että se hallitsee nyt poliittista ilmatilaa. SDP:n tilanne taas synkistyy jo sillä vauhdilla, että koko hallituksen mandaattia päästään kyseenalaistamaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa