Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Niinistö jatkaa arvokasta kulissidiplomatiaa

  • Karjalainen
Presidentti Sauli Niinistön Washingtonin työvierailun ulkoinen anti jäi isännän, presidentti Donald Trumpin julkisen reuhaamisen varjoon.

Tapaamisen varsinainen asiasisältö sai vähemmän huomiota - ja osittain siksi, että yleensäkin varsinaisista asiakysymyksistä kerrotaan julki vain pieni, yhdessä sovittu osa.

Merkille pantavaa on, että aiempiin presidentteihin nähden Niinistö on viime vuosina vieraillut kutsuttuna usein Valkoisessa talossa tai tavannut Trumpin kahden kesken Suomessa ja muuallakin. Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat ja soittelevat vielä useammin. Niinistö on tavannut hiljattain myös Kiinan presidentin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä tiivis sukkulointi kertoo, että Suomella ja Niinistöllä on luottoa suurvaltojen välisessä jatkuvassa tasapainoilussa. Niinistö tekee ja jatkaa arvokasta kulissidiplomatiaa. Ukrainan kriisi lienee vain yksi kaikkia kiinnostavista kysymyksistä.

Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kunnossa, vakuuteltiin molemmin puolin. Koska Trump on pohjimmiltaan liikemies, kaupantekijä, hän myisi enemmän kuin mielellään Suomelle amerikkalaisia monitoimihävittäjiä. Jos jättikauppa toteutuu, se lisää ja syventää maiden välistä puolustusyhteistyötä. Hävittäjäkaupalla olisi myös muita ulottuvuuksia. Se lisäisi Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälistä kauppaa sekä teknologista yhteistyötä.

Siksi myös Niinistöllä on jatkossakin kaupallisia tavoitteita näillä työvierailulla. Vaikka vanhan ajan vastakauppoja ei enää kytketäkään tällaisiin jättihankintoihin, ei se estä kaupantekoa. Niinistö esitteli Trumpille suomalaista osaamista jäänmurtajien rakentamisessa, samoin tietoturvallista 5g-verkkoteknologiaa, joka kiinnostaa Yhdysvaltoja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa