Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Hoitajamitoituksessa on vastattava lupauksiin

  • Karjalainen
Oppositiopuolueilta löytyy aina vaikeisiinkin ongelmiin helppoja ratkaisuja, mutta hallitusvastuuseen päästyään niidenkin mielestä nämä samat ongelmat muuttuvat niin monitahoisiksi, että yksinkertaisia ratkaisuja ei ole olemassa.

Näin voidaan päätellä jälleen kerran, tällä kertaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen aikeista luoda sitova hoitajamitoitus, jonka mukaan iäkkäiden ihmisten ympärivuorokautisessa hoivassa kymmentä vanhusta kohden pitäisi olla vähintään seitsemän hoitajaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnoksessa esitetään, että tämä 0,7:n sitova mitoitus tulisi voimaan elokuussa 2020 mutta muutoksille annettaisiin huhtikuuhun 2023 ulottuva siirtymäaika. Lakiluonnoksessa ei liioin enää puhuta yksinomaan hoitajamitoituksesta, vaan termi on muuttunut henkilöstömitoitukseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tähän henkilöstömitoitukseen laskettaisiin mukaan välittömään asiakastyöhön osallistuvat työntekijät, joita ovat ministeriön verkkosivulla kerrotun mukaan sairaan- ja terveydenhoitajat, geronomit, fysio- ja toimintaterapeutit, kuntoutuksen ohjaajat, lähi- ja perushoitajat, sosiaalialan ohjaajat ja kasvattajat, sosionomi AMK:t, kotiavustajat ja kodinhoitajat, hoiva-avustajat, hoitoapulaiset, viriketoiminnan ohjaajat ja muut vastaavat asiakkaan sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitoon osallistuvat työntekijät sekä toimintayksiköiden vastuuhenkilöt, kuten osastonhoitajat ja yksiköiden johtajat.

Hoitajamitoituksen nostaminen oli vaalien alla SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen keskeisimpiä vaalilupauksia, ja silloinen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi helmikuussa, että lakimuutoksessa olisi kyse yhdestä lauseesta ja muutaman tunnin työstä.

Nyt tämä asia on kuitenkin huomattavan monimutkainen, vaatii siirtymäaikaa, eivätkä Rinteen mukaan rahat riitä - aivan kuten asiantuntijat ja edellinen hallitus ennen vaaleja silloiselle pääoppositiopuolueelle vastasi.

Maali on toki tärkein, ja uudelle hallitukselle kuuluu kiitos, että se joka tapauksessa panee nyt toimeksi. Sillä on kuitenkin nyt erityinen velvollisuus vastata lupauksiinsa ja työstää luonnoksesta kaavailtua pikaisempia ja selkeämpiä ratkaisuja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa