Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Terveellinen elämä jatkuu yhä pitempään

  • Karjalainen
Hyvät uutiset jäävät herkästi huonojen varjoon. Niin on myös syntyvyyttä ja kuolleisuutta koskevissa ennusteissa.

Syntyvyys romahtaa, kuolleisuus kasvaa, ja jatkossa yhä pienempi työtä tekevien joukko joutuu vastaamaan koko väestön hyvinvointipalveluista. Näin käy Tilastokeskuksen mukaan myös Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi syntyvyyden suhteen Ilomantsi ja Lieksa ovat ajautumassa kriisikunniksi.

Joissakin länsimaissa elin-ajanodote on kääntynyt laskuun tällä vuosikymmenellä. Suomessa kehitys on yhä myönteisellä uralla: elinajanodotteen kasvu jatkuu. Suomalaiset lapset elävät entistä ja nykyistä pitempään (Karjalainen, 2.10.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime vuonna syntyneiden suomalaispoikien odotetaan elävän keskimäärin 78,9 ja tyttöjen 84,3 vuotta. Aiempi tilastointi ja ennusteet osoittavat, että käytännössä suomalaiset elävät vieläkin vanhemmiksi kuin elinajanodote kertoo. Siihen on vaikuttanut keskeisesti pari seikkaa. Terveellinen ruokailu ja terveelliset elämäntavat ovat vähentäneet ennenaikaisia kuolemia.

Miehet kuolevat yhä nuorempina kuin naiset, mutta ero on tasaantunut 1970-luvulta. Pohjois-Karjala ei ole enää mustaa aluetta, korkeintaan tummaa. Sydän- ja verisuonitaudit ovat kuitenkin Itä-Suomessa yhä yleisempi kuolinsyy kuin Länsi-Suomessa.

Elintavat ovat edelleen suurin selittäjä miesten ja naisten elinajan eroille. Tupakointi, alkoholin käyttö, kaikenlainen riskikäyttäytyminen sekä alttius tapaturmille ja itsemurhille ovat miehille yleisimpiä syitä kuin naisille.

Joka tapauksessa terveellinen elämä on avain siihen, että maakunnan lapset elävät jatkossakin terveempinä entistä vanhemmiksi. Terveellisiä elämäntapoja on edistettävä ja vaalittava kuin parasta kansallisaarretta. Nimittäin nurkan takana kummittelevat lisääntyvä liikalihavuus, yleistyvä diabetes ja monet muut riskitekijät.

Keinot terveellisempään elämään ovat tuttuja: kevyempi ruokailu, riittävä lepo ja jokapäiväisen liikkumisen lisääminen.

Syntyvyyden lisäämiseksi on ehdotettu kuntakohtaisten vauvarahojen maksamista. Viimeksi Joensuu tyrmäsi sellaisen aloitteen. Yleisen käsityksen mukaan tehokkaampaa olisi uudistaa työelämää ja perhevapaita rohkaisemaan nuoria perheen perustamiseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa