Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Pääkirjoitus

Varaudu vanhuuteen on tärkeä teema

  • Karjalainen
Hiukan suomalaista sanontaa muuntaen vanhuuden voisi sanoa tulevan kello kaulassa. Kello helähtelee ensin harvakseltaan, sitten tiheämmin. Yhä useampi sulkee kuitenkin korvansa noilta helähdyksiltä, sillä nykymaailmassa kuuluu olla ikuisesti nuori.

Nuoruutta ihannoivassa - yhteiskunnallisessa ja yksilöllisessä - ilmapiirissä vanhenemista voi olla vaikea tunnustaa, ehkä jopa tunnistaa. Minäkö muka vanha? Vanhaksi, saati vanhukseksi sanomisesta loukkaannutaan, ja kiertoilmaukseksi ovatkin vakiintuneet sanat seniori ja ikääntyvä tai ikääntynyt.

Koska vanhenemisesta puhumista ja sen tunnustamista omalla kohdalla väistellään, se saattaa rysähtää päälle äkkiarvaamatta. Vanhuuden hankalat vaiheet voivat tulla yllätyksenä myös läheisille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niin nurinkuriselta kuin se tuntuukin, vielä nykyäänkin ihmisen olisi hyvä syy alkaa tuntea itsensä ainakin hiukkasen vanhaksi ennen kuin todella on vanha.

Eilen alkanutta Vanhustenviikkoa vietetäänkin tänä vuonna aiheellisesti teemalla Varaudu vanhuuteen. Varautuminen ei tarkoita pirujen maalaamista seinälle eikä käpertymistä ennenaikaiseen voimattomuuteen ja toivottomuuteen vaan järkevää varautumista väistämättömyyteen. Iän myötä karttuvat myös vaivat. Monet elämän ajan itsestäänselvyyksiltä tuntuneet asiat muuttuvat joko vaivalloisiksi tai mahdottomiksi.

Missä asun? Onko kyytiä kauppaan? Pääsenkö lääkäriin, otetaanko minut hoitoon? Kuinka hoidan pankkiasiat? Tuodaanko posti yltömatkan päähän? Mistä saan apua, jos puhelin menee jumiin? Pystynkö näkemään ystäviä? Jäänkö ihan yksin?

Tässä ajassa vanhenevilla ei ole hätäpäivää, jos tohtii olla huolehtimatta viimeisten vuosien hoivan saannista ja laadusta. Vanhuuden puolelle vasta kääntymässä olevilla on ennen kaikkea hanskassa välttämättömät taidot tietotekniikassa. Niiden varassa on melkein kaikki jo nyt, ja jatkossa vieläkin enemmän.

Pulassa ovat ne, jotka ehtivät läpi työelämän ilman tietokoneiden aikaa. Moni luulotteli pärjäävänsä ilman niitä rakkineita, mutta sehän osoittautui harhaluuloksi. Puhelimen, tablettien ja tietokoneiden käytön ohjausta pitää tukea voimallisesti. Sitä kautta avautuva maailma auttaa myös ongelmista pahimpaan, yksinäisyyteen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi