Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Samaan aikaan säästettävä ja leivottava lisää hyvää

  • Karjalainen
Joensuun kaupungilla on poikkeuksellisen vaikea taloustilanne. Parin seuraavan vuoden aikana kaupungin on säästettävä yhteensä kuusi miljoonaa euroa. Säästämisen ja leikkaamisen lisäksi samalla on jatkettava määrätietoista kaupunkirakentamista. Lisäksi pitäisi löytää ja järjestää riittävät eväät yritystoiminnan edellytysten parantamiseksi, jotta yritysten investoinnit Joensuuhun jatkuvat, talouskasvu etenee ja työllisyys paranee. Investoinnit ja työllisyys ovat etu kaikille ja kaikelle.

Henkilöstökulujen leikkaamiseksi kaupunki käy yt-neuvottelut koko henkilöstönsä, kaikkiaan 2 900 työntekijän kanssa. Käyttöön tulevat kaikki niin sanotut pehmeät keinot, mutta koviakaan ei ole pois suljettu. Kaupunki on irtisanonut suuremman joukon työntekijöitään viimeksi parikymmentä vuotta sitten.

Kovien keinojen välttämiseksi on ehdotettu veronkorotusta ja lisälainan ottamista. Ne voisivat auttaa hetkellisesti, tuskin pysyvästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moni kokee ristiriitaiseksi ja epäoikeudenmukaiseksi sen, että henkilöstöstä leikataan, mutta samaan aikaan miljoonia riittää katujen ja liikuntapaikkojen rakentamiseen. Käyttömenojen ja investointien vastakkainasettelu on kuitenkin väärä tapa tarkastella tarpeita.

Kaupunkirakennelautakunta aloittaa tiistaina ensi vuoden ja seuraavien vuosien investointien listaamisen. Kyse on noin 15 miljoonan euron rakennushankkeista ensi vuodelle (Karjalainen, 4.10.).

Urakka ei ole helppo lautakunnalle, ei myöskään myöhemmin kaupunginhallituksen ja -valtuuston päättäjille. Taustalla on paine jarruttaa investointien määrää ja aikatauluttaa niitä verkkaisempaan tahtiin. Painetta lisää tarve jatkaa kaupunkiympäristön kehittämistä, jotta Joensuun myönteinen muutos ei pysähdy.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa