Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Pääkirjoitus

Taitoa ja harkintaakoulujen suunnitteluun

  • Karjalainen
Kontiolahti ja Liperi ovat päätymässä hajautettuun kahden koulukeskuksen malliin. Samalla se tukee muutenkin kahden taajaman kehittämistä kummassakin kunnassa.

Kontiolahden kunnanvaltuusto päätti rakentaa uudet yhtenäiskoulut kirkonkylälle ja Lehmoon vuoteen 2023 mennessä (Karjalainen, 8.10.). Liperissä koulupäätös on tarkoitus tehdä joulukuussa. Liperi suunnittelee uutta yläkoulua Ylämyllylle sekä kirkonkylälle alakoulun peruskorjausta ja osin uudisrakennusta.

Kummankin kustannusarvio on tässä vaiheessa noin 25 miljoonaa euroa. Kyse on jätti-investoinnista kummassakin kunnassa. Mittaluokaltaan se olisi sitä myös Joensuulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talousahdinko yltyy kaikissa kunnissa, myös Kontiolahdessa ja Liperissä. Siinä mielessä investointi sattuu pahaan saumaan, mutta toisaalta se pakko on tehdä juuri nyt koululaisten ja opetushenkilöstön parasta ajatellen.

Ahdinkoa lisää se, että kummallakin kunnalla pitää riittää rahaa myös muuhun kuin näihin kouluinvestointeihin.

Tästä hetkestä on pitkä matka siihen, kun rakentaminen voi alkaa. Yleensä kustannusarviot paisuvat suunnittelun edetessä ja tarkentuessa. Rakentamisen kustannukset kallistuvat joka tapauksessa. Jos kustannukset kasvavat yli alun perin arvioidun sietokyvyn, ruvetaan herkästi säästämään, karsimaan tiloista ja rakentamisen laadusta.

Niinpä Kontiolahdessa ja Liperissä tarvitaan nyt tässä tilanteessa poikkeuksellisen hyvää suunnittelutaitoa ja tarkkaa harkintaa, millaiset koulut rakennetaan.

Etenkin Kontiolahdessa kannetaan aiheellista huolta kyläkoulujen tulevaisuudesta. Silti kouluratkaisu on suuri tulevaisuusinvestointi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi