Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Kikkailu ja kinastelu pahentavat hoivavajetta

  • Karjalainen
Suomessa on ajauduttu erikoiseen tilanteeseen. Hoitajia on yhtä aikaa liian vähän ja liian paljon. Hallitus lupaa lisätä hoitajia. Samaan aikaan kunnat ja kuntayhtymät käyvät yt-neuvotteluja myös hoitohenkilöstön vähentämiseksi.

Pohjois-Karjalassa ei vielä olla liikkeellä vähentämistavoitteella, mutta sekin on mahdollista, jos kunnat eivät anna lisää rahaa niin kuin Siun sote edellyttää. Kuntien viesti on, että ei ole rahaa.

Kehityskuva eteenpäin näyttää lohduttomalta. Hoivan tarve kasvaa, kustannukset nousevat nopeasti, hoitajia tarvitaan lisää ja kuntien taloutta uhkaa kriisiytyminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jo nyt tilanne huolestuttaa. Hoitajia hakeutuu muihin töihin, ja siihen on monta syytä. Palkka on kehno. Työpaine ja -kuormitus ovat lisääntyneet ja työssä uupuminen yleistynyt. Työstä entistä suurempi osa on muuta kuin varsinaista hoitotyötä, mihin tekijät on koulutettu.

Hoiva-ala haluaa hyvitystä, muita parempia palkankorotuksia, jotta vetovoima lisääntyisi ja työvoiman pitovoima paranisi. Perusteena ovat palkkatasa-arvo ja epäoikeudenmukaiseksi koetut lomarahojen leikkaukset. Toinen kivi kengässä on kiky-sopimuksen lisätunnit, joihin kaikki alat eivät kuitenkaan lähteneet mukaan ja joista uhkaa nyt tulla pysyvä käytäntö.

Yllätys ei ole, että kuntatyönantaja tyrmää toiveet ylimääräisistä palkankorotuksista. Viimeistään ne romuttaisivat kuntien ja kuntayhtymien talouden. Työnantajien mukaan palkankorotukset estäisivät myös toteuttamasta hoitajamitoitusta, hoitajien lisäämistä.

Suo siellä, vetelä täällä.

Hallitus lupaa suurempaa henkilöstömitoitusta. Tarve on eri lähteistä riippuen 4 000:sta jopa 6 000:een työntekijään. Lisää rahaa tarvittaisiin useampi sata miljoonaa euroa.

Oppositio tyrmää hallituksen lupauksen hokkupokkusteluksi ja kikkailuksi. Eduskunnassa käydään hoitajamitoituksesta kiivasta kinastelua koko budjettikäsittelyn ajan. Kinastelukaan ei auta eikä ratkaise hoivavajetta. Ensisijainen vastuu on hallituksella ja valtiolla.

Moni asia epäilyttää hallituksen lupauksessa. Hallitus ei osoita riittävästi rahaa hoitajien palkkaukseen eikä ripeään täsmäkoulutukseen. Missään ei ole koulutettua hoitajajoukkoa, joka voitaisiin palkata nopeasti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa