Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Käyttörangaistuksen sijaan huomio hoitoon?

  • Karjalainen
Kansalaisaloite kannabiksen käyttörangaistuksen poistamisen puolesta etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite sai 50 000 allekirjoitusta kasaan viime viikolla.

Aloitteessa ehdotetaan, että kannabiksen kasvatus, käyttö ja hallussapito omaan käyttöön pienessä määrin olisi jatkossa laillista. Rangaistus halutaan poistaa, koska kannabiksen kielto ei ole toiminut. Huumausaineiden käyttörikokset ovat kasvaneet tällä vuosikymmenellä. Kannabiksen käyttö on vapautettu muun muassa useassa Euroopan maassa ja monissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

Kansainväliset esimerkit kertovat, että rangaistuksista luopuminen ei ole lisännyt huumeiden käyttöä. Monet asiantuntijat niin maailmalla kuin Suomessakin ovat sitä mieltä, että käytön rangaistuksista voitaisiin luopua, kun tilalle tarjotaan tukea ja hoitoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun käytöstä ei seuraa käyttäjälle häpeää ja rikollista leimaa, se edistäisi käyttäjien hoitoon hakeutumista ja ohjausta (THL-blogi, tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen, tutkimuspäällikkö Tuukka Tammi, 13.2.2018).

Portugalissa huumeiden käyttö ja pienten määrien hallussapito dekriminalisoitiin vuonna 2001. Huumeiden käyttöön kyllä Portugalissakin puututaan, mutta sosiaalitoimen rooli on keskeinen. Käyttäjät ohjataan vankilan sijaan hoitoon.

Mikä tärkeintä, tämä muutos vähensi huumeiden haittoja eikä lisännyt huumeiden käyttöä. Portugalin huumeongelma onkin helpottanut näihin päiviin saakka, ja se on monissa huumetilastoissa EU:n keskiarvon alapuolella.

Huumeiden myynti ja levitys on edelleen Portugalissa rikos.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää eduskunnan käsittelyyn tulevaa aloitetta ja sen esityksiä hankalina. Rangaistuksista luopuminen on ministerin mukaan vaikea kysymys (Yle, 26.10.).

Eduskunnassa ei liene vielä valmiutta tehdä näin suurta linjan muutosta. On kuitenkin hyvä, että asiasta käydään perusteellinen keskustelu ja poliitikot joutuvat ottamaan kannabikseen kannan.

Euroopassa saavutettuja rohkaisevia esimerkkejä ja asiantuntijoiden mielipiteitä ei voi tässä keskustelussa sivuuttaa. Se pistää poliitikot tekemään päihdepolitiikkaa tässä ajassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa