Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Julkiseen rakentamiseen takuu esteettömyydestä

  • Karjalainen
Laki edellyttää esteetöntä rakentamista, mutta periaatteen toteuttamisesta puuttuu esteettömyystakuu. Esteettömyydestä ei saa tinkiä.

Joensuun kaupunki on pitänyt esteettömyyttä rakentamisessa kunnia-asiana etenkin vuoden 1995 Marjalan asuntomessuista lähtien. Monessa asiassa ja kohteessa on menty kiitettävästi eteenpäin.

Nyt julkikuvaan on tullut kolhu. Uudessa torilavassa on pahoja puutteita esteettömyyden ja saavutettavuuden kannalta (Karjalainen, 31.10.). Torilavankin täytyy toimia niin, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus käyttää lavaa. Esteettömyyden esteitä selvitettiin ja löydettiin jopa 38 korjattavaa kohtaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lavalta puuttuu hissi maan alla oleviin sosiaalitiloihin. Tämä käytännössä estää sinne pääsyn pyörätuolia käyttäviltä ja myös muilta, joilla on syystä tai toisesta hankaluuksia liikkumisessa. Lisäksi on korkeita tasoeroja, jyrkkiä portaita, liian kapeita luiskia ja puutteita kaiteissa.

Moni kysyy, miten esteettömyyden laiminlyöminen on mahdollista. Miksi esteettömyydestä ei huolehdittu suunnittelussa, päätöksentekovaiheessa, rakentamisen valvonnan yhteydessä tai silloin, kun lava hyväksyttiin valmiiksi? Joensuulaiset marmattivat lavan ulkonäöstä ja kalleudesta, mutta esteettömyys ei noussut keskusteluun.

Osavastuun kantaa kaupunginvaltuusto, joka syksyllä 2016 hyväksyi koko torin ja myös torilavan hankkeet.

Hissi oli alun perin suunnitelmissa. Tilaan, joka oli tarkoitettu torilavalle johtavaksi hissiksi, rakennettiinkin tuuletusputki torin alle tehdylle parkkihallille. Lopputulos kertoo, että yksityisen ja julkisen rakentamisessa riittää yhteen sovitettavaa, jos tavoitellaan yhteistä hyvää.

Virheistä on otettava opiksi ja virheet on korjattava. Hissi on tehtävä nyt jälkikäteen. Samoin esteettömyyspuutteet on poistettava. Torilavan esteettömyys on myös turvallisuuskysymys kaikille.

Jospa jatkossa jo suunnitteluun otetaan mukaan nykyistä enemmän parhaat paikalliset kokemusasiantuntijat, esimerkiksi liikuntavammaisten edustus. Tämä on tärkeää, koska väestön vanhetessa tulee enemmän niitä, jotka tarvitsevat esteetöntä ympäristöä. Esteettömyys on perattava läpi koko torilla, Vapaudenpuistossa, Ilosaaressa ja aseman seudulla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa