Torstai, 4.6.2020 
Toivo
Pääkirjoitus

Näkymä työmarkkinoilla synkkenee viikko viikolta

  • Karjalainen
Työpaikkojen yhteistoimintaneuvottelujen piirissä on tällä hetkellä enemmän väkeä kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen. Myös irtisanomisten määrä yt-neuvottelujen päätteeksi on nousussa, joskaan ei dramaattisen paljon (Karjalainen, 1.11.).

Pohjois-Karjalassa suurimmat yt-neuvottelut käydään kuntayhtymä Siun sotessa ja Joensuun kaupungissa. Neuvottelut koskevat tuhansia työntekijöitä, ja tavoitteena ovat miljoonaluokan säästöt. Irtisanomisten uskotaan ja toivotaan jäävän kuitenkin suhteellisen pieniksi määriksi; kaikki muut keinot käydään läpi ennen niitä.

Valtakunnallisesti tilanne työmarkkinoilla kiristyy päivä päivältä ja näkymä synkkenee viikko viikolta. Hallitus on luvannut pysyä erossa työmarkkinaneuvotteluista, mutta jotakin on tehtävä. Poliittinen paine kasvaa työehtosolmujen aukaisemiseksi. Hallitusohjelma rakentuu talouskasvun jatkumiselle, työllisyyden paranemiselle ja sille, että työmarkkinoilla saadaan aikaan ratkaisut, jotka tukevat noita kahta ensimmäistä ohjelman kulmakiveä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt näyttää, että mikään noista kolmesta tavoitteesta ei ole toteutumassa ainakaan siinä mitassa, mitä hallitus kesällä ennakoi.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto eivät päässeet neuvotteluratkaisuun. Tästä odotettiin pelin avaajaa ja suunnan näyttäjää kaikille muille aloille. Nyt sopimuksettomassa tilassa on paljon muitakin aloja. Lisää tullee pitkin talvea ja ensi kevättä.

Postin työehtokiistan sovittelu ei edennyt ja tilanne on juntturassa. Laaja lakko uhkaa alkaa parin viikon kuluttua. Myös opettajat väläyttävät lakkovalmiutta (Karjalainen, 1.11.). Kivenä kengässä on etenkin varhaiskasvatuksen opettajien työehdot ja yleensä pienipalkkaisten palkkauksen parantaminen. Oma lukunsa on hoiva-ala, jossa nykysopimukset päättyvät talvella ja keväällä. Alalle vaaditaan muita suurempia palkankorotuksia ja lisäksi 10-vuotista ohjelmaa palkkojen parantamiseksi. Lakkoasekin on mahdollinen.

Suomessa viime vuodet on eletty maltillisilla palkankorotuksilla. Näin on nostettu Suomen kilpailukykyä moniin vertailumaihin nähden.

Nyt talouskasvu hidastuu ja vähenee. Tämä kehitys syö palkankorotusten varaa. Ensin pitää löytää kiky-sopimuskiistaan ratkaisu, joka on vähiten huono kaikille osapuolille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa